Патріотична нація: понад 90% українців впевнені в перемозі України

16.02.2023 10:17   Джерело: За Збручем
Опубліковано : Франківський Новинар

Соцiологiчнi данi показують, що на сьогоднi понад 90% українцiв упевненi в перемозi України над РФ й не готовi йти на жоднi територiальнi поступки.

Про це в ефiрi телеканалу FREEДОМ заявив заступник виконавчого директора Київського мiжнародного iнституту соцiологiї (КМIС) Антон Грушецький.

Вiн зазначив, що Україна 2022 року здивувала всiх — i себе саму, i захiдних партнерiв, не злякавшись повномасштабної вiйни i почавши запеклий опiр.

“Але перед повномасштабним вторгненням ми кiлька разiв ставили запитання, чи готовi українцi в разi повномасштабного вторгнення пробувати чинити опiр вороговi, брати в руки зброю тощо. I понад 30% українцiв ще до вторгнення говорили, що вони готовi саме зi зброєю в руках захищати свою землю. I, що важливо, протягом цього року показник не зменшився. Насправдi ми не тiльки бачимо збiльшення оптимiзму серед українцiв. Українцi не тiльки вiрять, що це наша праведна справа — захищати свою землю. Ми ще впевненi в успiху, i навiть обстрiли мiст, знищення енергетичної iнфраструктури, залякування нас ядерною зброєю насправдi не налякали українцiв”, — сказав соцiолог.

Вiн назвав показовим приклад iз формуванням “Гвардiї наступу” — штурмових бригад, основним напрямком яких стане звiльнення окупованих Росiєю територiй.

“Минув рiк, багато людей побачили всю жорстокiсть цiєї вiйни. Але ми бачимо тисячi добровольцiв, якi готовi йти саме в штурмовi бригади. I це дуже важливо для нашої країни, для наступу. Тобто, як соцiологи, ми бачимо збiльшення оптимiзму i вiру у свою країну. Українцi вiрять, що ми переможемо, i ця вiра начебто мотивує нас далi чинити опiр ворогу, який, звiсно, має дуже сильний вигляд. Але ми розумiємо, що ми можемо чинити опiр, i ми будемо продовжувати це робити, незважаючи нi на що”, — сказав Грушецький.

За його iнформацiєю, одразу пiсля вторгнення вiйськ РФ в Україну понад 90% українцiв повiдомляли про впевненiсть у перемозi своєї країни над агресором. Станом на грудень 2022 року впевненiсть у перемозi України становить 95%.

“I цей показник насправдi був стабiльний протягом усього року, навiть попри деякi дуже важкi першi мiсяцi або початок лiта 2022 року, коли дуже була важка ситуацiя, оскiльки не прийшла ще вся необхiдна технiка та озброєння вiд наших союзникiв. Навiть у цей перiод впевненiсть була та ж сама. Ми протягом усього року мiряємо також вiдношення готовнiсть українцiв до територiальних поступок. Чи взагалi готовi українцi обмiняти швидкий мир на деякi українськi землi? I починаючи з травня i до грудня 80-90% українцiв повiдомляють, що вони за жодних обставин не будуть, не готовi i не пiдтримають будь-якi територiальнi поступки. Це дуже високий показник”, — повiдомив соцiолог.

Вiн зазначив, що нещодавно в Нiмеччинi було проведено опитування про готовнiсть населення чинити опiр у разi росiйського вторгнення.

“Я думаю, i ви бачили результати цього опитування, де тiльки близько 10%, здається, повiдомляли, що вони готовi зi зброєю в руках захищати свою землю. Це виглядає, звiсно, показово на тлi України, де показники в кiлька разiв вищi. А за рiк пiсля фактичного вторгнення ми бачимо, як українцi самовiддано, незважаючи нi на що, i на фронтi, i в тилу чинять опiр ворогу”, — сказав Грушецький.

Окремо вiн звернув увагу на рекордний рiвень довiри українцiв до Збройних сил.

“Майже 100% українцiв, 96%, якщо були точними, наразi довiряють Збройним силам України. Це рекордний показник за довiрою серед усiх iнституцiй. I, до речi, ще рiк тому бiльшiсть українцiв довiряли армiї, i армiя лiдирувала за опитуваннями. Але за цей рiк стало ще бiльше людей, якi довiряють нашим Збройним силам. У випадку президента показники довiри близько 84%. Усе залежить трохи вiд формулювання запитання. Але 85-90% схвалюють i довiряють йому. I цей показник теж дуже зрiс вiд початку вiйни, що знову ж таки показує, що український народ уже досить зрiлий i розумiє, що в цей момент нам потрiбне єднання навколо вiйськово-полiтичного керiвництва”, — сказав Грушецький.

Соцiолог зазначив, що весь цей час Росiя намагається “вбити клин мiж полiтичним i вiйськовим керiвництвом”, тому монiториться сиуацiя, чи вiрять українцi в наявнiсть конфлiкту, наприклад, мiж Генштабом ЗСУ та Офiсом президента.

“I щоб ви розумiли, 70-80% українцям не вiрять, вони, навпаки, вiрять, що українськi вiйськовi та полiтики дiють як узгоджена, хороша така команда з вiдбиття росiйського вторгнення. Тобто в цьому випадку українцi i самi демонструють єднiсть i вiдчувають цю єднiсть”, — пiдкреслив Грушецький.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: За Збручем