Як гріються солдати у гарячих точках у зимові морози: розповідає нацгвардійка Христина Кудрява

13.02.2023 20:50   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

Зазвичай на фронтi вiйськовi грiються хiмiчними грiлками, якими стараються забезпечити себе в достатнiй кiлькостi. Головне – прогрiти руки i ноги. Цi грiлки тримають тепло вiд восьми до 14 годин.

Про це журналiстцi Фiртки розповiла франкiвка Христина Кудрява, яка служить у Нацiональнiй гвардiї України.

«Це дуже крута штука. Є ще такi, якi заряджаються вiд павербенкiв, але вони не практичнi. По-перше, це додаткова вага, яку треба нести з собою, по-друге, на холодi вони швидше розряджаються.

Ще дуже крута штука — окопнi свiчки. Вони дають хорошу температуру. I якщо це пiдвали, то взагалi супер.

У нас на днях було обмороження рук у вiйськового. Я не до кiнця розумiла, як це взагалi можливо, бо ми ж усi цивiлiзованi, всi завжди на зв’язку, у кожного пiдроздiлу є Старлiнк, а чоловiк умудрився обморозити собi пальцi», - розповiдає Христина.

За її словами, вiйськовi стараються дотримуватись американської системи «сiм слоїв», яка є доволi ефективна.

«Якщо її використовувати — багато питань зникає. Ця система передбачає спiдню бiлизну, натiльну, i так далi. Кожен слой за щось вiдповiдає в залежностi вiд погоди. Грубо кажучи, мороз мiнус 30 градусiв — це вже сьомий слой. Шостий слой — то захист вiд вiтру й дощу, п’ятий — флiс для холодної осiнньої погоди. Для мене це дуже практично, я не люблю мерзнути i завжди добре одягаюся.

Мiй пiдроздiл закупив собi куртки iз сьомого слою, вони коштують приблизно 13 тисяч гривень, але це така вже снайперська необхiднiсть, коли добу треба пролежати в снiгу i подбати про те, щоб не промокнути i не промерзнути», - пояснює вiйськова.

Когось теплими речами забезпечує частина, когось волонтери, а хтось закуповує сам.

«Купити собi необхiднi речi кожен має можливiсть, бо зарплату нам виплачую вчасно i в повному розмiрi.

В умовах вiйни не варто покладатися на когось в планi забезпечення. Зрозумiло, i волонтери, i рiднi стараються кожного воїна вдягнути i взути, але ми маємо розумiти, що перш за все це наше життя i здоров’я, про яке мусимо подбати», - дiлиться жiнка.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka