“Війна очима дітей” - іноземцям показують фільм про війну очима дітей, щоб нагадати про події в Україні

13.02.2023 14:26   Джерело: Галка
Опубліковано : Франківський Новинар

Дiти-журналiсти з Iвано-Франкiвська та їх наставниця Марися Томашевська створили документальний фiльм “Вiйна очима дiтей”. Його вже показали у Польщi, Iталiї та Великобританiї, щоб нагадати про вторгнення росiї в Україну та заохотити пiдтримати нашу країну.

Журналiстка, iнiцiаторка створення фiльму Марися Томашевська розповiла для читачiв “Галки”, як фiльм допомагає вести iнформацiйну боротьбу з окупантом, чому про зруйнованi мiста та смертi зараз нормально говорити устами дiтей та чому не треба припиняти пiдтримувати своїх землякiв самим українцям.

“Вiйна очима дiтей” – уривки сюжетiв дiтей-журналiстiв телепрограми “Подружки” про побачене й почуте про вiйну. Проєкт об’єднав 20 дiтей з рiзних мiст України. Серед них Алiна Рильчук, Катя Габльовська, Агнiя Ткаченко, Марта Олiшевська, Маргарита Лiтинська, Софiя Тарасюк, Дiана Дупляк, Софiя Вiктор, Олеся Вiктор, Нiна Копаниця, Маргарита Гладун, Аня Корнiйчук, Юстина i Тереза Попко. Ранiше вони мали безтурботне життя, здобували журналiстськi навички, говорили про моду, подорожi, культуру та iнше. Тепер з власного досвiду знають, що таке повiтряна тривога, хто вбиває мирних та вiйськових у нас вдома, як тiкати у колонi з рiдного мiста вiд обстрiлiв. За кошти батькiв з дiтьми Марися вiдвiдала кiлька заходiв закордоном, де презентували фiльм. У Лондонi, наприклад, працюють журналiстки Агнiя та Марта.

Боротися – це те, що на часi

Марися журналiстка, тож каже, що висвiтлювати жахливi подiї, якi вiдбуваються вдома – це її професiйний обов’язок. Це те, що на часi у кожного свiдомого українця. Та, на жаль, є ще одна особиста причина. 24 лютого 2022 року пiд Одесою окупант вбив її батька, який був кадровим офiцером i 33 роки присвятив вiйськовiй службi Українi. Саме тато з дитинства аргументовано розповiдав доньцi, чому треба любити свою країну та остерiгатися сусiдньої. 

Коли знайомi дiвчини запропонували їх переїхати у безпечнiше мiсце за кордон, вона вирiшила використати таку можливiсть i для проведення проукраїнських заходiв. Разом з командою свого телепроєкту “Подружки”, волонтерами, благодiйниками та небайдужими гостями вдається розповiсти про незламних, талановитих українцiв та зiбрати кошти на необхiднi речi для наших захисникiв та людей, якi втратили дiм та близьких. 

Спершу дiвчина з командою згуртувала людей навколо фотопроєкту  “Дiти за мир”. Героями свiтлин стали дiти-журналiсти та малеча з окупованих територiй. З нею Марися їхала у Женеву. Там пiд час аукцiону картин української авторки разом з мiсцевою асоцiацiєю українцiв та посольством України у Швейцарiї зiбрали допомогу для наших вiйськових. 

“Присвятили виставку мiстам, якi знищив окупант. Марiуполь, Iрпiнь, Буча, Харкiв, Миколаїв. У Женевi пiдштовхнули людей заговорити знову про Україну. Всi звикають, що нас вiйна, тому потрiбно їм нагадувати, не зупинятися, скiльки б вона не тривала”, – зауважила Марися.

У листопадi команда їздила до Iталiї. Зустрiчалися з асоцiацiєю, яка прихистила українських бiженцiв, з мерами iталiйських мiст у Калабрiї. Там на концертi спiвачка Наталя Карпа збирала кошти для бригади, у якiй воює її чоловiк. У Козенце вперше показали фiльм “Вiйна очима дiтей” для iталiйської спiльноти. 

У груднi 2022 завiтали у Великобританiю, де особливо вiдчувається пiдтримка українцiв. Марися виступала на мiтингу у центрi Лондона. Там його проводять тричi на тиждень з 2014 року, вiдколи росiя почала вiйну. До слова, органiзовує його прикарпатка, очiльниця органiзацiї “Супорт Юкрейн” Наталка Равлюк. Там теж показали фiльм та були в центрi уваги англiйської преси.

“Великобританцi нас пiдтримують. Їх на мiтингу бiльше, нiж нас. Треба показати, що українцi пiдтримують українцiв, що всерединi країни є потужна єднiсть, що пiдтримка є на всiх щаблях”, – зауважила дiвчина. 

Франкцiвцi Назар Бринський та Олеся Дем’ян з благодiйної органiзацiї “Слава Українi” провели концерт-аукцiон. Серед лотiв були картина з автографом Бориса Джонсона, футболка з автографом футболiста Андрiя Ярмоленка. Долучилися й “Подружки”. На зiбранi кошти придбали спальнi мiшки для захисникiв пiд Бахмутом. Спiлкувалися з полiтиком Девiдом Евенеттом.

Також виступали та показували фiльм дiткам в українськiй школi святої Марiї. Нею опiкується посольство України. Зустрiлися з представницею лондонської аристократiї Джанiс Птiт. Пiд час розмов з посадовцями франкiвка з командою спонукала їх до подальшої пiдтримки та дякувала за допомогу. 

Дiтей втягнула у вiйну росiя

Українськi дiти зараз втрачають рiдних, домiвку, безтурботне дитинство. Та все ж пiд час показу фiльму у Польщi, Iталiї, Великобританiї дехто запитував, для чого втягувати у це дiтей. 

“Менi, чесно, стало нiяково. Бо що говорити про дiтей з Марiуполя, Харкова, яким ракета падала на голови? Як цi дiти можуть бути не втягнутi? Їх росiя вже втягнула у цю вiйну. I вас, мене. Я їх запросила в Марiуполь”, – подiлилася Марися.

Фiльм вже презентували у Франкiвську пiд час зустрiчi “Подружок” з мiським головою Русланом Марцiнкiвим. Також планують вiдвiдати сиротинець у Шотландiї з дружиною посла України Iнною Пристайко.

Дiвчина переконана, що говорити про вiйну навiть устами дiтей треба. Вони – амбасадори України в iнформацiйнiй вiйнi. 

“Старi, малi, люди середнього вiку в однакових умовах. Ми всi разом маємо допомагати: хтось йти на фронт, хтось забезпечувати нас свiтлом, хтось допомагати з полiтичної точки зору, щоб росiю до кiнця визнали державою терористом, а в Гаазi вiдбулися суди. 

А маленькi дiти скоро будуть дорослими, їм треба вiдбудовувати Україну. Треба повертатися сюди, а тi знаряддя, якi знаходяться за кордоном, використовувати на благо України. Починаємо з себе, з культури, мови, самопiзнання, з пiзнання ближнього, з розумiння, спiвчуття, милосердя. Рухаємося далi”, – додала дiвчина.

Авторка: Марiя Гурецька

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Галка