Вимагають повернути історію України до переліку обов'язкових предметів у національному мультипредметному тесті

07.02.2023 09:15   Джерело: Курс
Опубліковано : Франківський Новинар

Iвано-Франкiвська мiська рада звернулася до Президента України Володимира Зеленського, мiнiстра освiти i науки України Сергiя Шкарлета та комiтету Верховної Ради України з питань гуманiтарної та iнформацiйної полiтики з закликом повернути iсторiю України до обов’язкових для складання предметiв в нацiональному мультипредметному тестi (НМТ) у 2023 роцi. 

«Народ, що не знає своєї iсторiї, є народ слiпцiв» ,- говорив видатний кiнорежисер Олександр Довженко. «Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього», – писав Максим Рильський. Це надзвичайно актуальнi рядки для кожного українця, адже знання про своє iсторичне минуле є основою формування нацiональної iдентичностi. Проте складається враження, що цих слiв не розумiють представники українського освiтнього вiдомства. В нещодавнiй заявi Мiнiстерство освiти i науки України повiдомило, що iсторiя України не належатиме до обов’язкових для складання предметiв в нацiональному мультипредметному тестi (НМТ) у 2023 роцi. 

Минулого року в Мiносвiти вже провели такi махiнацiї щодо необов’язковостi української лiтератури, а тепер, схоже, вирiшили дiстатись i до iсторiї України. Прикриваючи «зручнiстю» i «полегшенням» для абiтурiєнтiв при вступi до вишiв, проводиться справжнiй саботаж розвитку освiти в нашiй державi i вiдверта деукраїнiзацiя освiтнього простору. I це вiдбувається в той час, коли Україна бореться за своє iснування та свободу, коли нашi сучаснi захисники, беручи приклад з видатних iсторичних борцiв за нашу незалежнiсть, вiддають життя за волю України, коли у свiтi запроваджують окремi курси з вивчення української мови, iсторiї. А водночас в самiй Українi iсторiю знову хочуть вiдкинути на задвiрки. В 2012 роцi мiнiстр освiти злочинного уряду Табачник вже намагався вкоротити програму i прибрати з пiдручникiв «Iсторiю України». До чого призвело нехтування нашою iсторiєю, ми бачимо сьогоднi. Це значна кiлькiсть колаборантiв i проросiйських «запроданцiв» всерединi країни. Вважаємо, що схожi рiшення Мiнiстерства освiти i науки послаблюють i розхитують нашi освiтнiй та культурний фронти.

В умовах повномасштабної росiйської агресiї проти України, яка супроводжується вiдвертою, брехливою, iдеологiчною та iнформацiйною експансiєю, вивчення та викладання iсторiї України набуває особливої ваги i є вкрай необхiдним засобом захисту державних iнтересiв в освiтнiй, культурнiй та духовнiй сферах, – йдеться у зверненнi.

Звернення з вимогою повернути iсторiю України до обов’язкових предметiв на НМТ пiдтримали 30 депутатiв мiської ради на сесiї 3 лютого.

“Твердо переконанi, що українська молодь повинна знати все про те, що об’єднує всю українську нацiю, – нашу спiльну iсторiю – iсторiю держави, за яку i нинi проливається кров, iсторiю України, без якої не може iснувати майбутнього”, – наголошують франкiвськi обранцi.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Курс