Що варто знати прикарпатцям про відповідальність за порушення комендантської години

06.02.2023 20:02   Джерело: Фіртка
Опубліковано : Франківський Новинар

У цей час заборонено перебувати на вулицях та в iнших громадських мiсцях без спецiально виданих перепусток та документiв, якi посвiдчують особу, передає Фiртка.

Зазначимо, що спецiальнi перепустки дiють лише в межах територiї, де запроваджено комендантську годину та їх облiк також здiйснює комендатура на територiї, де запровадили комендантську годину.

Для того, щоб забезпечити безпеку та порядок, дотримання комендантської години на територiї Iвано-Франкiвщини створили пiшi наряди, якi залучають до патрулювання спiльно з Нацiональною гвардiєю України. 

Так, пiд час комендантської години патрульнi мають право перевiряти документи й, вiдповiдно, встановлювати правомiрнiсть перебування на вулицях та в iнших громадських мiсцях.

Наразi у Кодексi про адмiнiстративнi правопорушення не передбачено вiдповiдальностi за порушення комендантської години. Покарання можливе лише за вiдмову виконувати законне розпорядження чи вимоги патруля.

Згiдно зi статтею 185 Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення за невиконання вимог законного розпорядження або вимоги патруля порушнику загрожує:

  • штраф;
  • громадськi чи виправнi роботи;
  • адмiнiстративний арешт до п'ятнадцяти дiб.

Вимоги комендантського патруля потребують негайного виконання без зайвого сперечання. Якщо людина навмисно не виконує законнi вимоги комендантського патруля до неї можуть застосувати фiзичну силу чи вогнепальну зброю. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Фіртка