ДБР затримало підприємців, які продавали військовим яйця по 17 гривень

03.02.2023 14:58   Джерело: golos
Опубліковано : Франківський Новинар

Державне бюро розслiдувань затримало п’ятьох пiдозрюваних в рамках кримiнального провадження про привласнення грошей, якi видiлялись на харчування вiйськових.

За даними слiдства, затриманi пiдробляли фiнансово-господарськi документи про отримання продуктiв на склад однiєї з вiйськових частин, а рiзницю вартостi дiлили серед змовникiв. ДБР окремо уточнює, що пiдозрюванi можуть бути причетними до продажу вiйськовим яєць по 17 грн, пише Лiга.

Серед затриманих є як пiдприємцi, так i вiйськовослужбовцi, в тому числi керiвництво вiйськової частини.

Орiєнтовна сума розкрадання, яку їм iнкримiнують, сягає понад 4,6 млн грн.

В рамках обшукiв у учасникiв можливого злочину вилучили чорнову бухгалтерiю, записи, незаконну зброю, боєприпаси, вибуховi пристрої та понад 1 млн грн готiвкою.

Затриманим готують пiдозри за ч. 5 ст. 191 КК України – привласнення чужого майна, яке карається позбавленням волi на строк до 12 рокiв.

Нагадаємо, закупiвлi з яйцями по 17 грн за штуку та iншими продуктами з цiнами, вищими, нiж в магазинах, стали для Мiнiстерства оборони першим гучним скандалом з 24 лютого. Через нього втратили посади один iз заступникiв мiнiстра оборони та начальник департаменту закупiвель.

Мiнiстр оборони Олексiй Резнiков пояснив, що цiна 17 грн за яйце була технiчною помилкою постачальника, який переплутав грами й штуки. Насправдi, за словами Резнiкова, цiна становила 170 грн за кiлограм яєць, або 85 грн за десяток.

https://youtu.be/Vx7XkfM18hE

Одним з таких епiзодiв є дiяльнiсть фiрм, якi серед iншого постачали яйця за завищеними цiнами для Мiноборони. Вигадували махiнатори й iншi схеми – до фiнансово-господарських документiв вносились неправдивi данi щодо отримання вiйськовою частиною продуктiв на свiй склад, коли насправдi нiчого не поставлялося. Потiм «вiртуальнi» продукти «списували» – начебто їх спожили солдати.

Зловмисники думали, що не залишають жодних слiдiв злочину, оскiльки документально перевiрити спожитi продукти дуже важко.

ДБР викривало i викриватиме всi цi «хитромудрi» схеми та не дозволить наживатись на тих, хто сьогоднi вiддає свою кров за Батькiвщину.

Так, ДБР затримало чергову злочинну групу з 5 осiб, до складу якої входили представники пiдприємств-постачальникiв та вiйськовi, якi вiдповiдають за забезпечення однiєї з вiйськових частин ЗСУ. Також затримано вiйськовослужбовця, який вiв «чорну бухгалтерiю» махiнаторiв.

Сума встановлених збиткiв державi вiд дiяльностi цiєї групи на цей час сягає понад 4,6 млн грн. «Зекономленi» кошти, якi перераховувало Мiнiстерство оборони України на рахунки суб’єкта господарювання, учасники схеми дiлили мiж собою.

У ходi проведених обшукiв в учасникiв злочину вилучено чорнову бухгалтерiю, записи, незаконну зброю, боєприпаси, вибуховi пристрої, понад 1 млн грн готiвкою.

На цей час затриманим особам готуються повiдомлення про пiдозру та клопотання про обрання запобiжних заходiв у виглядi тримання пiд вартою.

Попередня квалiфiкацiя кримiнального правопорушення – ч. 5 ст. 191 КК України (Привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввiрене особi чи перебувало в її вiданнi, вчиненi в особливо великих розмiрах).

Санкцiя статтi передбачає покарання у виглядi позбавлення волi до 12 рокiв.

Процесуальне керiвництво здiйснюється Офiсом Генерального прокурора.

ДБР продовжує проводити активнi заходи щодо викриття та документування iнших подiбних схем неналежного забезпечення ЗСУ.

Нагадаємо, що 1 лютого працiвники ДБР повiдомили про пiдозру нещодавно звiльненому заступнику Мiнiстра оборони України, який вiдповiдав за Тилове забезпечення

Вiн лобiював укладення договорiв про постачання продуктiв для вiйськових за завищеними цiнами, а також закупiвель бронежилетiв, касок, одягу та iнших речей для потреб Збройних Сил України низької якостi на загальну суму понад 1 млрд грн. Всi договори укладалися за повною передплатою.

Посадовець не тiльки знав про факти постачання неякiсної продукцiї, а й здiйснював тиск на пiдлеглих для прийняття неякiсної продукцiї на вiйськовi склади та органiзацiю повторних проведень лабораторних випробувань бронепластин, якi не витримали первинних випробувань.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: golos