У Франківську для дітей-сиріт облаштували комп’ютерну лабораторію

30.01.2023 18:31   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

Комп’ютерну лабораторiю вiдкрили в Iвано-Франкiвському центрi соцiально-психологiчної реабiлiтацiї дiтей. 

Ранiше спiльнота з Чикаго передала 30 ноутбукiв, ще 5 передали для закладу активнi жителi. Франкiвський IТ кластер спiльно з IТ-компанiєю N-iX докупили ще 10 стацiонарних комп’ютерiв та 30 столiв для вiдкриття комп’ютерної лабораторiї у закладi. Таким соцiальним проектом вирiшили пiдтримати мiсто, повiдомляється на сайтi мiського голови.

Необхiдну суму для облаштування 30 робочих мiсць у комп’ютернiй лабораторiї вдалося зiбрати пiд час благодiйних зустрiчей для розвитку мiсцевої IТ-спiльноти. Окрiм обмiну знаннями та нетворкiнгу, проведення зустрiчей мало благодiйну складову – зiбрати 100 тисяч гривень. Щоби потрапити на зустрiч, IТ-фахiвцi донатили певну суму, а компанiя N-iX вирiшила цi кошти подвоїти для облаштування комп’ютерної лабораторiї. I завдяки зiбраностi та згуртованостi мiсцевої IТ-спiльноти вдалося досягти поставленої цiлi.

“Компанiя цi кошти подвоїла, ми закупили меблi, комп’ютери – як ноутбуки, так i настiльнi моделi. I таким чином це вдалось реалiзувати. Збiр розпочали в груднi i от зараз завершили. Дiти будуть навчатись на базi цього навчального закладу, де вони перебувають, а вчителi матимуть змогу використовувати це обладнання для освiтнiх цiлей. Комп’ютерна галузь, як ми знаємо, сьогоднi є надзвичайно ключовою, тому я прихильник того, щоби дiти мали змогу користуватися комп’ютером з доволi юного вiку для того, щоби себе краще реалiзувати в майбутньому”, – розповiдає директор з галузевих питань компанiї N-iX Святослав Кавецький.

Проблеми дiтей, каже, виконавча директорка Iвано-Франкiвського IТ-кластера Iрина Дарвай, завжди на часi, незваажаючи на те, що зараз вiдбувається у країнi. А дiти, якi позбавленi батькiвського пiклування, особливо потребують пiдтримки.

“IТ зараз показує свою суперсилу. Айтiвцi пiдтримують економiчний фронт, IТ-галузь – це єдина експортна галузь в Українi, яка продовжує розвиватися i зростати попри вiйну. А також важливо показувати свою суперсилу i в реалiзацiї соцiальних проєктiв. I тут айтiвцi в числi перших пiдтримують дiтей, незахищенi верстви населення, i для них це важливо у будь-який час”, – розповiдає виконавча директорка Iвано-Франкiвського IТ-кластера Iрина Дарвай.

У Франківську для дітей-сиріт облаштували комп’ютерну лабораторію

Облаштування комп’ютерного класу тут давно було на часi. Адже дiти, якi вчаться онлайн, часто не мали можливостi повноцiнно працювати за комп’ютерами через їх брак у закладi. Наразi, за словами директора центру, тут перебуває 27 дiток, а тому 30 облаштованих робочих мiсць у лабораторiї повнiстю покривають потреби дiтей.

 “У цьому класi було всього-на-всього 4 комп’ютера, тому вiн не мiг забезпечити потреби всiх охочих для роботи. У зв’язку з тим, що зараз дiти в бiльшостi вчаться онлайн, у нас не було такої можливостi, щоби кожнiй дитинi забезпечити робоче мiсце. А тепер кожна дитина матиме iндивiдуальне мiсце роботи з доступом до iнтернету. Також ми працюємо над забезпеченням безперебiйного подання електроенергi”, – каже директор Iвано-Франкiвського обласного центру соцiально-психологiчної реабiлiтацiї дiтей Василь Серденько.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs