Як, кому і де можуть вручити повістку - нагадування прикарпатцям

29.01.2023 19:50   Джерело: Галка
Опубліковано : Франківський Новинар

У зв’язку з тривалою широкомасштабною збройною агресiєю рф проти України Указом Президента України №757/2022 продовжено строк дiї воєнного стану в Українi та загальної мобiлiзацiї на три мiсяцi – до 19 лютого 2023 року.

У рамках проведення загальної мобiлiзацiї в державi проводяться спецiальнi заходи, зокрема, призов вiйськовозобов’язаних до ЗС України на вiйськову службу, пише “Галка” з посиланням на Iвано-Франкiвську обласну держадмiнiстрацiю.

Вiдповiдно до п. 3 статтi 22 Закону України «Про мобiлiзацiйну пiдготовку та мобiлiзацiю» громадяни України пiд час мобiлiзацiї зобов’язанi з’являтися за викликом до територiальних центрiв комплектування та соцiальної пiдтримки для уточнення їх облiкових даних та визначення їх призначення на особливий перiод.

Тож повiстку може отримати будь-який чоловiк вiком вiд 18 до 60 рокiв.

Законодавством на сьогоднi не визначено порядку, де можна чи не можна вручати повiстку. Фактично її можуть вручити особисто в руки в будь-якому мiсцi: на вулицi, блокпосту, робочому мiсцi, за мiсцем проживання.

Вручати повiстку може представник органу мiсцевого самоврядування, керiвник пiдприємства, установи, органiзацiї, де працює вiйськовозобов’язаний, управителi багатоквартирних будинкiв. Також повiстки можуть вручати безпосередньо посадовi особи територiальних центрiв комплектування та соцiальної пiдтримки.

Для того, щоб вручити повiстку, насамперед необхiдно встановити особу, якiй вона вручається. У воєнний час потрiбно завжди носити з собою документи i в разi запиту надавати їх для перевiрки уповноваженiй особi. Такими уповноваженими особами є представники Нацiональної полiцiї України.

Повiстка має бути вручена особисто. Якщо особа вiдмовляється вiд отримання повiстки, складається акт про вiдмову вiд отримання повiстки iз пiдписами уповноважених осiб та свiдкiв та вручається вiйськовозобов’язаному пiд пiдпис.

Вручення повiстки не означає, що особа одразу ж вiдправиться на навчання чи тим бiльше на фронт. Це насамперед робиться для уточнення вiйськово-облiкових даних.

В разi неприбуття за викликом по першому або другому виду повiстки до територiального центру комплектування та соцiальної пiдтримки особi загрожує адмiнiстративний штраф у розмiрi: за перше порушення вiд 200 до 300 неоподаткованих мiнiмумiв доходiв громадян (3400 – 5400 грн).

За iгнорування повiсток третього або четвертого виду – кримiнальна вiдповiдальнiсть вiд обмеження волi до 3 рокiв до позбавлення волi вiд 3 до 5 рокiв.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Галка