Франківський Новинар

Франківський Новинар

журналіст, блогер, політолог

Нову станцію для зарядки електроавтомобілів відкрили у Франківську

28.01.2023 20:32   Джерело: Фіртка
Автор : Франківський Новинар

В Iвано-Франкiвську бiля стадiону "Рух" вiдкрили нову станцiю для зарядки електроавтомобiлiв.

Вона працюватиме вiд сонячних панелей. Завдяки фiнансовiй пiдтримцi Євросоюзу, першi мiсяцi заряджати автiвки на цiй станцiї можна безкоштовно.

Про це розповiв Суспiльному керiвник департаменту iнвестицiйної полiтики, проєктiв, мiжнародних зв’язкiв, туризму та промоцiй мiськради Iгор Попадюк, передає Фiртка.

За його словами, згодом водiї сплачуватимуть за використання електроенергiї. Однак тариф не має бути високим, адже частину використаної електроенергiї генеруватимуть сонячнi панелi.

"Сонячнi панелi генерують електроенергiю, яка йде в плюс для нашого комунального пiдприємства, що оперує стадiоном "Рух". У перспективi ми побачимо, наскiльки впливає генерацiя сонячних панелей на зменшення тарифу на заряджання", — пояснює Iгор Попадюк.

Одним iз перших пiдзарядити авто приїхав франкiвець Тарас. Попередньо чоловiк зареєструвався на онлайн-платформi "Go TO-U" та обрав час. Пiдзаряджатися вiн приїхав iз власним зарядним кабелем.

"Вiдкриваю додаток i прошуся на зарядку. До прикладу, на 60 хвилин. Можна зарезервувати час, який необхiдний для пiдзарядки", — каже Тарас.

Чоловiк розповiдає, своє авто зазвичай заряджає вдома. Але перевагу станцiй пояснює тим, що на них електроавтомобiлi заряджаються значно швидше. Зекономити подекуди можна до кiлькох годин.

"У домашнiх умовах авто заряджається приблизно сiм годин. Тут воно може зарядитися за двi з половиною години. Якщо взяти автомобiлi європейського виробника, то зарядитися вони можуть приблизно за годину. Ця зарядна станцiя видає 22 кВт", — пояснює Тарас.

За словами керiвника мiського департаменту iнвестицiйної полiтики, проєктiв, мiжнародних зв’язкiв, туризму та промоцiй Iгоря Попадюка, станцiю встановили у межах проєкту "Партнерство Румунiя-Україна для пом'якшення змiни клiмату".

Зарядна станцiя належить до пiдчерги 2.4. погодинних вимкнень свiтла. На її графiк i варто орiєнтуватися водiям.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Фіртка