Як правильно українцям зараз правильно з християнської точки зору ставитися до росiян та чи грiх бажати смертi путiну

20.01.2023 20:33   Джерело: Галка
Опубліковано : Франківський Новинар

Глава УГКЦ Святослав Шевчук в iнтерв’ю Українськiй правдi розповiв, як правильно українцям зараз правильно ставитися до росiян з християнської точки зору та чи грiх бажати смертi путiну.

За його словами, зараз росiяни асоцiюються в українцiв з вбивцями. Тому не можна йти на компромiс зi злом. Тому важко побачити в них людей, передає Галка.

“Коли ми сьогоднi в Українi чуємо слово “росiяни”, перед нашими очима з’являються кадри масових тортур, знищенi мiста i села. Тому чисто по-людськи сьогоднi українцi вiдчувають, що росiяни – це чужинцi i вбивцi, якi прийшли, щоб забрати у нас все те, ким ми є та що ми маємо.

Ми не можемо йти на компромiс зi злом. I нам по-людськи важко в тих вбивцях побачити людей. Ми бачимо, що все те, що сьогоднi роззявляє таку вбивчу пащу на Україну – це наслiдки хвороб пострадянського суспiльства, яке в Росiї, замiсть того, щоб оздоровлятися пiсля Радянського Союзу, почало загнивати. 

Пригадую слова Ельдара Рязанова, який говорив: “У нас страна большая, гнить будем долго”, – сказав Шевчук.

Далi вiн додав, що “з iншого боку, по-християнськи ми хочемо дати шанс кожному на можливiсть покаятися”. Глава УГКЦ пiдкреслив, що це дуже важливо.

“Гнiв, особливо коли ми бачимо всi злочини – це природнiй iнстинкт людини. Якщо всi тi злочини, якi ми бачимо, у нас не викликають лютi, то це б означало, що ми є спiвучасниками зла. Тобто ми в той чи iнший спосiб його толеруємо i похваляємо. 

Але гнiв потребує трансформацiї й обрамлення. У християнському розумiннi праведний гнiв є матерiалом для чесноти мужностi. Нам потрiбна сьогоднi мужнiсть. 

Мужнiсть, щоб вистояти, мужнiсть, щоб перемогти. Бо якщо гнiв не буде трансформований у мужнiсть, вiн може стати деструктивним. 

Кажуть, що страх – поганий порадник. Так само i гнiв може бути поганим порадником. Тому християнська аскетична практика показує, що ми справдi можемо перетворити гнiв у мужнiсть i стiйкiсть. 

Цей праведний гнiв може стати силою. Силою, яка здатна перемагати”, – подiлився Шевчук.

Також у глави УГКЦ поцiкавилися, чи грiх бажати смертi. На що той вiдповiв, що так, бо це грiх.

“Так, грiх. Тому що коли я бажаю смертi iншому, я сам вмираю. Це дуже делiкатна рiч пiд час вiйни. Часом мушу зупинити агресора, навiть цiною його власної смертi. Тодi я маю обрати життя для свого народу, своєї Батькiвщини, свого народу”, – пояснив Шевчук.

В нього уточнили, чи грiх бажати смертi путiну. Перед вiдповiддю глава УГКЦ зробив паузу та засмiявся.

“Ой, треба буде за нього каятися”, – сказав Шевчук.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Галка