На Прикарпатті відмовилися від гучних святкувань Маланки

13.01.2023 17:15   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

У прикарпатських громадах цьогорiч не водитимуть козу на Маланки. Йдеться про масовi заходи на свято Маланки, до органiзацiї яких у попереднi роки долучалися органи мiсцевого самоврядування, пише Репортер.

Наймасовiше свято Маланки  на Прикарпаттi ранiше вiдзначали у Пiстинi Косiвської громади. Цьогорiч вiд дiйства вiдмовились через вiйну.

“Органiзованих нами заходiв цьогорiч не буде, – каже голова громади Юрiй Плосконос. – Усi цi заходи передбачають вiдповiдний настрiй, а проводити бенкет пiд час чуми бажання нема. Якщо якась компанiя збереться, бо вважатиме, що це актуально, то головне, аби не порушували вимог воєнного часу”.

Тож у Косiвськiй громадi цьогорiч Маланка буде лише в «Дiдовiй хатчинi» в Яворовi. Проте дiйство буде закритим – лише для гостей хатчини. Наразi всi мiсця вже розкупленi.

“Цього року будемо розучувати щедрiвки з дiвочим гуртом «Вiльце», що вивчають традицiйну музику в експедицiях. Роздiлимо мiж собою ролi та своїми руками створимо маски разом з етнографкою Христею Бунiй“, – розповiли органiзатори.

Вiдмовились вiд водiння кози й у Космацькiй громадi. За словами голови громади Дмитра Мохначука, навiть на Рiздво в Космачi колядували лише тi, хто збирав грошi на Збройнi сили.

“Менi дзвонили люди. Питали, чи можна збиратися на Маланки. Заборонити я не можу, але рекомендував робити це для пiдтримки вiйськових, без випивки та всяких казусiв. В нинiшнiх умовах це недоречно”, − пояснив пан Дмитро.

Вiд масових заходiв також вiдмовились у Снятинськiй, Коломийськiй та Обертинськiй громадах.

“Маланка − це розвага, яка зараз не на часi. Бо з нашої громади 63 хлопцi воюють, а чотирьох ми поховали”, – каже директор Народного дому селища Обертин Богдан Яворський.

Втiм побачити Маланку цьогорiч таки можна буде. Водити козу туристiв запрошують на полонинi “Перцi” у селi Яблуниця.

“Торiк ми проводили таку розвагу. Гадаємо, що цьогорiч як нiколи необхiдно пiдтримувати нашi традицiї. Ба бiльше, треба надавати їм розголосу та виводити на новий рiвень”, – повiдомили органiзатори.

Гуляння будуть з традицiйними переодяганнями в козу, чорта, дiда, бабу, цигана з циганкою, жида та Василя з Маланкою. Дiйство розпочнеться о 12:00 13 сiчня. Вхiдний квиток –150 грн.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs