Рідні шукають безвісти зниклих українських захисників

07.01.2023 09:36   Джерело: Фіртка
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Як повідомила уповноважена президента України з питань забезпечення прав захисників Альона Вербицька, з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну близько 15 тисяч людей зникли безвісти.

Поки триває розслідування обставин зникнення, сімʼї відважних захисників змушені жити у невідомості.

Рідні зниклих безвісти бійців з 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади не втрачають надії на їхнє повернення додому живими та просять допомоги в пошуках.

Сім’ї просять повідомити будь-яку відому інформацію.

Як діяти рідним, якщо втратили зв'язок з військовослужбовцем?

Насамперед рідні військовослужбовців мають усвідомити, що в такий час зникнення на кілька діб для військових – буденна річ.

Адже в зонах бойових дій часто немає електрики та мобільного зв'язку. Тому військові, які виконують завдання в гарячих точках, іноді просто не мають можливості вчасно зарядити телефон і надіслати звістку додому.

Водночас варто мати номер мобільного телефону й інших військових, з якими несе службу родич. У випадку зникнення зв'язку спробуйте зателефонувати їм. Родичам військових, а особливо тих, які беруть участь у бойових діях, рекомендують чітко знати номер частини та батальйону, де служить боєць. Бажано знати, в якому саме населеному пункті він несе службу, і мати контакти військової частини, де базується його відділення.

Алгоритм дій для визнання людини зниклою безвісти

У липні 2022 року Головне управління розвідки Міністерства оборони оприлюднило алгоритм дій для визнання людини зниклою безвісти.

Так, якщо немає інформації про місце перебування військовослужбовця, то близьким необхідно звернутися у центр комплектування та соціальної підтримки та військову частину, а також зателефонувати на гарячу лінію Міноборони за телефоном 0 800 500 442.

Окрім цього, у такому випадку можна звернутися до:

  • Національного інформаційного бюро за коротким номером 1648, міським номером (044) 287-81-65 чи заповнити відповідну форму для запитів на сайті;
  • найближчого відділку Національної поліції, надіслати запит поштою, зателефонувати на «102» або на гарячу лінію за телефоном: 0894 200 18 67;
  • офісу Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин: 0 800 339 247;
  • об'єднаного центру з пошуку та звільнення полонених, який працює при Службі безпеки України: +38 067 650 83 32 або +38 098 087 36 01.
  • Міжнародного Комітету Червоного Хреста: 0 800 300 155.

Отриману заяву реєструють в журналі Єдиного обліку та вносять відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань для того, щоб Національна поліція розслідувала зникнення за ст. 115 Кримінального кодексу з приміткою «зниклий безвісти». Про це протягом трьох днів інформують Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Зазначимо, що на початку жовтня на Івано-Франківщині запрацював координаційний центр з питань людей зниклих безвісти. За словами очільниці Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлани Онищук, центр узагальнюватиме дані про зниклих безвісти за особливих обставин та незаконно затриманих окупантами військових і цивільних громадян.

Також тут близькі людей, з якими втрачено зв’язок, зможуть отримати консультацію юриста та психолога. Звернутися у координаційний центр можна телефоном: 093 322 58 81 або надіславши повідомлення на електронну пошту nev.vit11@gmail.com.

Онлайн-сервіс із пошуку зниклих безвісти та військовополонених

Служба безпеки України запустила онлайн-сервіс із пошуку зниклих безвісти та військовополонених в умовах війни. Повідомити про зниклих можна через онлайн-форму.

У СБУ запевняють, що дані, надіслані через форму, є конфіденційними та не потраплять до сторонніх осіб. Там також попереджають про шахрайські схеми, коли невідомі особи можуть телефонувати та пропонувати «допомогу» у нібито визволенні родичів з полону.

Важливо: якщо ви вже зверталися до Об'єднаного центру з пошуку та звільнення полонених, повторно заповнювати форму не потрібно, її вже опрацювали.

Важливо не нашкодити!

Міністерство оборони України звернулось до родичів зниклих безвісти українських бійців з проханням не викладати їхні персональні дані в мережу, щоб не нашкодити процесам пошуку та переговорам про звільнення. 

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що будь-яка інформація, що містить персональні дані людини, яка зникла безвісти, може зашкодити не лише пошуку та подальшому процесу обміну, а й здоров’ю зниклого та навіть життю.

«Знаємо точно, що ворог цю інформацію використовує.
Для прикладу, коли ви в соціальних мережах розміщаєте фотографію близької людини, зниклої безвісти, у військовій формі та із персональними даними, ви можете викрити цю людину, якщо вона переховується на тимчасово окупованих територіях у цивільному й шукає способу повернутися на підконтрольну територію України.
Або ж така людина може перебувати в полоні як, наприклад, цивільна, а ви виказуєте її, зазначаючи, що це саме військовослужбовець», — пояснила Маляр.

У разі, якщо тривалий час немає звістки від рідного, який боронив Україну, заступниця порадила родичам звертатися до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, контакти якого — 095-412-74-24, 044-425-12-09.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Фіртка