Корисні поради взимку: профілактика ГРВІ та сезонних вірусних захворювань в домашніх умовах

02.01.2023 19:56   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


З настанням холодної пори року створюються сприятливi умови для поширення збудникiв гострих респiраторних вiрусних iнфекцiй, що призводить до зростання рiвня захворюваностi на цi iнфекцiї, а також виникає загроза епiдемiї грипу та коронавiрусної iнфекцiї.

До групи гострих респiраторних вiрусних iнфекцiй належить велика кiлькiсть вiрусних захворювань, якi перебiгають з ураженням верхнiх дихальних шляхiв, iнформує Фiртка.

Найбiльш поширенi ГРВI: грип, парагрип, респiраторно-синцитiальна, аденовiрусна та риновiрусна iнфекцiї, з 2019 року коронавiрусна iнфекцiя.

Рекомендацiї щодо профiлактики захворювання на COVID-19 та гострих респiраторних захворювань та  грипу кореспонденти дiзнавалась у лiкарки-терапевта, дiєтологинi Тетяни Чевалюк.

Для цього можна використовувати якiснi ефiрнi олiї, вони не мiсять штучних ароматизаторiв та бiлкових основ, вони не алергеннi. Також корисно споживати й облiпиху, вона не менш вiтамiнна за популярнi ягоди годжi.

Головне, готуючи чай, заливати не крутим окропом, а теплою водою, щоб не позбавити його всiх корисних елементiв.  Замороженi ягоди важливо, щоб були без цукру, та вони зберiгають вiтамiни i їх можна вживати всiм, вiд дiток до дорослих з цукровим дiабетом.

Для профiлактики пiдiйде й iмбир. Корисний вiн для тих, хто вiдчуває сонливiсть, в’ялiсть. Вiн пробуджує органiзм, є iдеальним помiчником для боротьби iз вiрусами.

«Варення з ягiд – це наполовину цукор, а при заморожуваннi - 100% ягiд. Звiсно, частина вiтамiнiв пiд час заморожування втратиться, однак  пiд час варiння втрачаються всi. Намагаємось їх спожити за зиму й не тримати до весни.

Щодо застуди, то я одразу рекомендую йти на лiкарняний, тому що люди на раннiх стадiях думають, що хвороба мине. А, насправдi втрачають час, коли вiрусу ще в органiзмi небагато i його можна швидко пролiкувати.

Якщо зловити на початку, то для одужання вистачить три днi, якщо запустити, то потрiбно боротися три тижнi.

Перше правило – багато теплої води, аби допомогти органiзмовi зняти навантаження, очиститись. Друге правило – полоскання горла, промивання носа фiзрозчином (це розчин звичайної солi) i зволоження слизової носа та горла. Пити чаї з липи, бузини, малини, облiпихи, але без цукру».

Тетяна Чевалюк наголошує, важливо також робити дихальнi вправи. Адже чим активнiше запустити кровообiг, тим легше лiмфоцитам проникнути в мiсце запалення

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka