У десятку найвпливовіших науковців року увійшла Українка

19.12.2022 11:56   Джерело: galka
Опубліковано : Франківський Новинар

Учасниця другої Української антарктичної експедицiї та дослiдниця Нацiонального антарктичного наукового центру Свiтлана Краковська потрапила в рейтинг 10 найвпливовiших вчених 2022 року за версiєю журналу Nature.

Про це повiдомили у Нацiональному антарктичному центрi, пише УП “Життя”.

Кожен учасник рейтингу представлений через особисту iсторiю. Iсторiя Свiтлани Краковської має назву “Голос за Україну”.

Вчена пов’язала вторгнення Росiї зi змiною клiмату, назвавши це “вiйною за викопне паливо”.

Українка увійшла у десятку найвпливовіших науковців року

На початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого Свiтлана якраз була вдома, в Києвi, i брала онлайн-участь в засiданнi Мiжурядової групи експертiв ООН зi змiни клiмату (IPCC). Делегати з 93 країн завершували роботу над довгоочiкуваною доповiддю про наслiдки потеплiння у свiтi.

У той час ворог здiйснював постiйнi атаки на Київ, i Свiтлана Краковська була вимушена пропустити кiлька засiдань. Жiнка довго вагалася, чи використати зустрiч, щоб протестувати проти росiйського вторгнення, адже IPCC не має вiдношення до полiтики.

Однак вирiшила не мовчати й виступила на фiнальнiй зустрiчi.

“Ця змiна клiмату, спричинена людською дiяльнiстю, i вiйна проти України мають прямий зв’язок i однаковi коренi: це викопне паливо та залежнiсть людства вiд нього, – сказала Краковська делегатам. – Легкiсть отримання енергiї вiд спалювання вугiлля, нафти та газу змiнила баланс сил у свiтi людей”.

Як пише Nature, промова була надзвичайною. Делегацiя за делегацiєю висловлювала солiдарнiсть з Україною, включно з представником Росiї, який вибачився за напад.

“Вiтаємо панi Свiтлану з таким високим визнанням! Ваша робота – це внесок у нашу спiльну Перемогу”, – кажуть в науковому арктичному центрi.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: galka