Чому частині франківців не вимикають світло - пояснили енергетики

29.11.2022 19:03   Джерело: galka
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


На сьогоднi Iвано-Франкiвська область отримала 59% вiд необхiдного обсягу електроенергiї. Першочергово живлять об’єкти критичної iнфраструктури, а вiдповiдно й житловi будинки, якi на однiй лiнiї з ними.

Детально про розподiл електроенергiї, пiд час оперативної наради у мiського голови 29 листопада, розповiв Iгор Пархуць, директор фiлiї АТ “Центральна” АТ “Прикарпаттяобленерго”, передає “Галка“.

«Станом на сьогоднi ситуацiя електромережi є контрольовано-складна. Якщо говорити про область i про мiсто, то фактично ми маємо на сьогоднi 59% вiд необхiдного обсягу. Тобто 282 мегавати на область i вiдповiдно дзеркально воно накладається i на мiсто. Якщо у звичайний режим ми споживаємо приблизно 450-480 мегават на область, то сьогоднi ми маємо 282 мегават необхiдної потужностi. Вiдповiдно до цього i працюють тi графiки.

Ми розумiємо, що на тi 282 мегавати, якi ми можемо споживати, у нас найперше є критична iнфраструктура, яка взагалi не вимикається. Тобто, там є приблизно 25% вiд усього споживання. Це те про що ви кажете, що у когось там є живлення, а у вас немає. Ситуацiю можна дуже просто пояснити: у нас вимикаються лiнiї 10 кiловольтiв. Кожна лiнiя йде вiд вiдповiдної високовольтної пiдстанцiї.

Якщо на тих високовольтних пiдстанцiях є розмiщена критична iнфраструктура: та сама котельня, чи лiкарня, чи насосна станцiя, логiчно, що та лiнiя вже не вимикається. Ми не можемо витягнути насосну станцiю чи котельню i пiдключити її до головної пiдстанцiї. Технiчно зробити це неможливо. Розумiємо, що на тiй лiнiї, окрiм об’єктiв критичної iнфраструктури є й енна кiлькiсть житлових будинкiв. Звiсно, що ми їх не вимикаємо, бо не можемо зробити цього технiчно. А всi iншi споживачi, пiдприємства чи населення вимикають вiдповiдно до графiкiв.

За тi 2 години, на якi вмикають свiтло неможливо забезпечити нормальну життєдiяльнiсть квартири чи будинку, але ситуацiя стає критичною, коли споживачi в цю мить, як з’являється свiтло, включають все, що можна, i у нас починають горiти щитовi, обладнання на пiдстанцiях, цим самим люди роблять собi гiрше. Бо на ремонт i замiну обладнання треба набагато бiльше часу. Дуже прошу усiх споживачiв свiдомо споживати електроенергiю. Це все бачить i диспетчер НЕК «Укренегро», як рiзко стрибає навантаження i генерацiя не встигає забезпечити споживання, яке йде i дає зворотну вказiвку обмежити споживання i застосовувати графiки аварiйних вiдключень, окрiм графiкiв погодинних вимкнень. Якщо люди будуть свiдомо ставитись i своє споживання розтягувати в часi, то менше буде аварiйних ситуацiй, не будуть горiти щитовi та запобiжники».

Також енергетики радять малим пiдприємцям i виробникам подбати про альтернативнi джерела енергiї.

«Якщо ми це все включимо, то диспетчер НЕК знеструмить всю область», – зазначив Iгор Пархуць.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: galka