Чому не варто публікувати у мережі дані військових, які зникли безвісти?

18.11.2022 14:09   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

На початку жовтня на Iвано-Франкiвщинi запрацював координацiйний центр з питань людей зниклих безвiсти.

За словами очiльницi Iвано-Франкiвської обласної вiйськової адмiнiстрацiї Свiтлани Онищук, центр узагальнюватиме данi про зниклих безвiсти за особливих обставин та незаконно затриманих окупантами вiйськових i цивiльних громадян.

Також тут близькi людей, з якими втрачено зв’язок, зможуть отримати консультацiю юриста та психолога. Звернутися у координацiйний центр можна телефоном: 093 322 58 81 або надiславши повiдомлення на електронну пошту nev.vit11@gmail.com.

Фiртка розповiдає, що не варто робити, щоб не нашкодити зниклому.

Чи можна у соцiальних мережах публiкувати фото вiйськових, якi зникли безвiсти?

Це не заборонено, але рiдних закликають не робити цього. Так, Мiнiстерство оборони України звернулось до родичiв зниклих безвiсти українських бiйцiв з проханням не викладати їхнi персональнi данi в мережу, щоб не нашкодити процесам пошуку та переговорам про звiльнення. 

Зокрема, в ефiрi нацiонального телемарафону заступниця мiнiстра оборони України Ганна Маляр заявила, що така поведiнка громадян цiлком зрозумiла, втiм, будь-яка iнформацiя, що мiстить персональнi данi людини, яка зникла безвiсти, може зашкодити не лише пошуку та подальшому процесу обмiну, а й здоров’ю зниклого та навiть життю.

«Знаємо точно, що ворог цю iнформацiю використовує.

Для прикладу, коли ви в соцiальних мережах розмiщаєте фотографiю близької людини, зниклої безвiсти, у вiйськовiй формi та iз персональними даними, ви можете викрити цю людину, якщо вона переховується на тимчасово окупованих територiях у цивiльному й шукає способу повернутися на пiдконтрольну територiю України.

Або ж така людина може перебувати в полонi як, наприклад, цивiльна, а ви виказуєте її, зазначаючи, що це саме вiйськовослужбовець», — пояснила Маляр.

У разi, якщо тривалий час немає звiстки вiд рiдного, який боронив України, заступниця порадила родичам звертатися до Координацiйного штабу з питань поводження з вiйськовополоненими, контакти якого — 095-412-74-24, 044-425-12-09.

«У штабi родичi можуть заявити про зникнення й надати персональнi данi зниклого, отримати необхiднi консультацiї та допомогу.

Цей штаб працює дуже ефективно: вiд дати повномасштабного вторгнення вiдбулося 29 обмiнiв i на сьогоднi вже повернуто бiльше як тисячу осiб, якi були в полонi (данi станом на 2 листопада — ред.)», — уточнила Ганна Маляр.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka