В Івано-Франківську викрили учасників транснаціональної шахрайської групи, яка завдавала збитків на понад 200 мільйонів євро на рік

10.11.2022 18:48   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Угруповання ошукало вкладникiв за схемою псевдоiнвестування у криптовалюти та цiннi папери. Офiси, call-центри та представництва компанiї розташовувалися у багатьох країнах Європи. 

Про це iнформує Кiберполiцiя України, передає Фiртка.

Зокрема, викрили п’ятьох громадян України, якi є учасниками масштабної мiжнародної злочинної схеми. Документування дiй зловмисникiв вiдбувалося у взаємодiї з правоохоронцями Албанiї, Фiнляндiї, Грузiї, Нiмеччини, Латвiї та Iспанiї.

Розслiдування кiбершахрайства розпочалося у 2020 роцi, зокрема i в Українi. Наразi сiм країн порушили судовi справи за даним фактом.

Зловмисники мали власнi вебресурси, на яких пропонували вкладникам отримання надприбуткiв вiд iнвестування у криптовалюту, торгiвлi цiнними паперами (акцiї, облiгацiї, ф’ючерси, опцiони). На платформах iмiтувалося зростання активiв, однак iнвестори не мали змоги перевести «зароблене» у готiвку.

Для переконання потенцiйних вкладникiв зловмисники утворили call-центри у кiлькох країнах Європи. Там працювало понад 2 тисячi осiб. На територiї України дiяло три таких сall-центри, п'ятеро фiгурантiв вiдповiдали за органiзацiю їхньої роботи.

За даними Європолу, вiд протиправної дiяльностi транснацiонального угруповання постраждали сотнi тисяч осiб по всьому свiту. Збитки оцiнюються у понад 200 мiльйонiв євро на рiк.

В оселях фiгурантiв, а також за адресами розташування call-центрiв, у Києвi та Iвано-Франкiвську, правоохоронцi провели обшуки. Вилучили понад 500 одиниць комп’ютерної технiки, мобiльнi телефони. Одночасно обшуки проходили в iнших країнах за мiсцями проживання решти учасникiв групи.

Вiдкрито кримiнальне провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримiнального кодексу України. Санкцiя статтi передбачає до восьми рокiв позбавлення волi.

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka