"Нескорений Херсон" - виставка у Франківську

28.10.2022 14:10   Джерело: zahid.espreso
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Протягом двох тижнiв у Херсонському NGO Хабi, що знаходиться в Iвано-Франкiвську на вул. Сiчових Стрiльцiв, 13, триватиме виставка "Нескорений Херсон" – фотоiсторiя про жагу до свободи смiливих i безстрашних херсонцiв, про їх спротив росiйськiй окупацiї, що триває й досi.

Про це розповiдає Галка, передає "Еспресо.Захiд".

Автор виставки фотокореспондент Медiаплатформи "Вгору" Олександр Корняков. Його фотографiї з херсонських мирних акцiй проти росiйської окупацiї облетiли вiдомi свiтовi iнформацiйнi агенцiї – Reuters, The Times, The Guardian, BBC, Aljazeera та багато iнших.

"Всi цi фотографiї були зроблене пiд час окупацiї десь до липня мiсяця. Я бiльше 10 рокiв працюю у ЗМI. Цiєю фотовиставкою хотiв показати, що херсонський опiр триває, що там чекають на ЗСУ", – розповiдає Корняков.

На виставцi загалом представлено 50 фотографiй, з них 25 – зробленi пiд час життя в окупацiї.

"Яке зараз життя в Херсонi? Зранку пiшов по магазинах, зробив свої справи, а вже пiсля обiду всi стараються бути вдома. Люди по декiлька днiв стояли у чергах, аби отримати готiвку в банкоматах, купити лiки в аптеках чи продукти в магазинах".

Друга частина фото – свiтлини протестiв з 5 березня по 24 березня.

"Я кожного дня лягав спати одягнений, бо репресiї почалися з перших днiв. Шукали спочатку вiйськових, ветеранiв, працiвникiв СБУ, атошникiв, а вже пiсля протестiв – переключилися на активiстiв".

Фотограф дiлиться, що свiтлини робили на стару технiку, адже не знав, що може трапитися з сучасною апаратурою.

Спiворганiзаторка, виконавча директорка ГО "Громадський центр "Нова генерацiя" Оксана Глєбушкiна розповiла, що журналiстська спiльнота Херсона активно з ними спiвпрацювали.

"Така документальна фотографiя дуже актуальна та потрiбна зараз. I коли до нас звернулися з проханням допомогти влаштувати виставку, то ми радо вiдгукнулися. Для франкiвцiв це шанс познайомитися, дiзнатися та знов нагадати про Херсон".

Оксана згадує, що пiд час окупацiї, перший мiсяць активiсти просто не могли сидiти вдома, хотiли виходити на акцiї протесту. Навiть коли не курсував транспорт – люди йшли пiшки, щоб долучитися до проукраїнських мiтингiв.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: zahid.espreso