Каремати для бійців шиють волонтери в Коломиї

27.10.2022 20:14   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

У Коломиї на Iвано-Франкiвщинi впродовж двох тижнiв волонтерки центру “Нескорена нацiя” шиють каремати для вiйськових. За цей час жiнки встигли виготовити понад 200 армiйських килимкiв.

Про це Суспiльному розповiла координаторка волонтерського штабу Галина Беля.

За її словами, волонтери намагалися розробити каремати, пристосованi до умов вiйни. Товстiша основа та водостiйка тканина роблять такий вирiб набагато теплiшим за звичайний килимок, каже Галина Беля.

Собiвартiсть одного каремата – 400 грн. Однак для бiйцiв їх шиють безкоштовно завдяки пожертвам небайдужих українцiв та дiаспори.

“В Коломиї є такий чоловiк — Валерiй Дiдорак. I вiн зробив викрiйку цих карематiв. Дуже швидко все пiшло у виробництво, тому що не було коли чекати — хлопцi сказали, що в них були прильоти й все погорiло. I ми мусили термiново все шити. Чому вони швидко робляться? В нас є ще один помiчник — Роман Козорiз. Приходить нам тканина в рулонах. Ми це все йому вiддаємо, i вiн електричними ножами рiже”, — пояснює Галина Беля.

Робота у волонтерському центрi кипить з ранку до ночi. Окрiм карематiв, жiнки шиють плитоноски та наколiнники. Коломиянка Тетяна Анохiна вiд початку повномасштабної вiйни щодня приходить допомагати у штаб. Над виготовленням одного каремата щонайменше працюють троє людей, каже жiнка.

“Шити – нескладно. Треба просто побачити сам процес й спробувати. Розмiр карематiв — 2 м на 70 см. Ми амортизатор рiжемо прямокутниками для того, щоб каремат можна було скласти й зручно переносити чи перевозити. Обшиваємо спочатку три сторони, потiм вставляємо всi амортизатори й зашиваємо останнiй бiк. Згодом пришиваємо ручки”, — пояснює Тетяна Анохiна.

Упродовж семи мiсяцiв волонтерить у штабi й Iрина. Жiнка розповiдає, у швейному цеху немає професiйних кравчинь. Та попри це кожна старанно виконує всю роботу. За два тижнi жiнки встигли виготовити понад 200 карематiв.

Якiсть карематiв встигли оцiнити й бiйцi. Першу партiю жiнки вже вiдправили на фронт. Мама вiйськовослужбовця Збройних сил України Iрина каже, її сину з побратимами волонтерки штабу також допомогли. Тож вона прийшла подякувати жiнкам за їхню роботу.

“Мене здивувало те, що цей центр готовий надати будь-яку допомогу. Менi було дуже приємно. Дали те, що було необхiдно. Це каремати. Син з побратимами вже отримали килимки. I вiдгуки дуже добрi. Вони можуть виконувати бойовi завдання, бо каремати не промокають. Ще бiйцям дали наколiнники, i це дуже важливо для їхнього здоров’я. Тому я щиро вдячна всiй командi й волонтерам”, — дякує мама вiйськовослужбовця.

За словами координаторки штабу Галини Белi, каремати щодня замовляють рiднi вiйськових. Через це волонтерки ледь встигають виготовляти необхiдну кiлькiсть виробiв. Тому просять небайдужих допомогти. Найбiльше жiнкам потрiбна водостiйка тканина та грошi.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs