Франківський хірург зібрав земляків у бойовий медпункт на передовій

27.10.2022 18:11   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Iвано-франкiвськi пiхотинцi мають винятковий фронтовий медпункт – на передовiй працюють лiкарi. Землякiв зорганiзував лiкар-хiрург з Франкiвська.

Позивний у начальника цього медпункту – Медик, розповiдає про бойових медикiв Армiя Iнформ. Вiн iз фахiвцiв непересiчних. Медик вiсiм рокiв був ургентним (черговим, − авт.) хiрургом у клiнiцi швидкої допомоги на Iвано-Франкiвщинi. Шiсть рокiв до того вiн вчився професiї у Франкiвському медунiверi, три роки проходив спецiалiзацiю в iнтернатурi й кiлька рокiв пропрацював на кафедрi рiдного вишу. Паралельно вiн здобував другу вищу фахову освiту.

Пiдроздiл формувався вже пiд час великої вiйни в однiй мiсцевостi. Й цьому чоловiку вдалося залучити у свою команду цiлу бригаду квалiфiкованих землякiв-медикiв найвищого професiйного рiвня. У результатi його батальйон, що нинi воює на Запорiжжi, має фактично бiльше нiж медпункт − повноцiнний стабiлiзацiйно-евакуацiйний медичний заклад. 

null
Фото з мережі Інтернет

У примiщеннях на прихованiй базi бiля кожної кушетки стоять столи зi всiма засобами для екстреної допомоги пораненим. Лiкар пояснює, що сформована ним команда здатна стабiлiзувати важких поранених за лiченi 7-10 золотих хвилин. Iз постачанням найкращих сучасних медикаментiв допомагають земляки-волонтери.

“Наш великий плюс – усi лiкарi мають великий професiйний досвiд, кiлька з них  мають вищу медичну категорiю, – розповiдає Медик. – Тобто ми вмiємо не тiльки надавати екстрену допомогу, а й лiкувати. А вже тут ми опанували так звану медичну розвiдку, навчилися вибудовувати ефективнi маршрути вивозу поранених iз передової та пiсля стабiлiзацiї евакуйовувати у стацiонарнi лiкувальнi заклади”. 

Рахують так зване плече (вiдстанi доставок поранених. − Авт.) евакуацiї не кiлометрами, а хвилинами й секундами. Для цього бiйцiв тренують з невiдкладної допомоги просто на «нулях». Вчать зупиняти кровотечi, накладати шини на перебитi кiнцiвки тощо.

“Хлопцiв та дiвчат на моє прохання навчають навiть реанiматологи, тому що будь-яка помилка пiд час невiдкладної допомоги зробить усi iншi речi бездiєвими, людина загине”, – акцентує лiкар.

Медик показує волонтерський позашляховик. Звичайною швидкою можливо евакуювати лише одного лежачого пораненого. А от цiєю волонтерською, обладнаною усiм необхiдним, – одразу чотирьох. Днями так медикам батальйону вдалося вивезти i врятувати двох надзвичайно важких поранених. Мчали по пересiченiй мiсцевостi й грязюцi на швидкостi 120.

“Був цiкавий випадок, − продовжує розповiдь Медик. – Не буду уточнювати, скiльки саме було поранених. Але коли ми примчали до мiсця обстрiлу, першим нас зустрiв наш силач, назвемо його Геркулес. Його привалило стiною розбомбленого будинку. Й вiн, прийшовши до тями, вiдкинув її убiк, з перебитою гомiлкою вибрався до нас iз палаючих руїн, чемно так привiтався й показав, де iншi постраждалi. А ще двоє контужених не в адекватному станi пiсля травми ще й гасили пожежу, доки ми їх не затягнули в автiвку. Ну як заради таких людей не пiти на все?..”.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs