Франківський Новинар

Франківський Новинар

журналіст, блогер, політолог

Чому під час відключень світла зникає зв'язок та інтернет - пояснили оператори

26.10.2022 15:20   Джерело: kurs
Автор : Франківський Новинар

Через вiдключення електроенергiї базовi станцiї втрачають живлення, а оператори не встигають доставити всюди генератори, повiдомляє Liga Tech. 

Через росiйськi атаки на енергетичну iнфраструктуру українцi змушенi заощаджувати електроенергiю та шукати альтернативнi засоби живлення. Проте це не єдина проблема. Українцi скаржаться, що пiд час вiдключень зникає як голосовий звʼязок, так i мобiльний iнтернет. 

Liga.Tech запитала у мобiльних операторiв Vodafone, lifecell та Київстар, чому пiд час вiялових вiдключень українцi не можуть користуватися звʼязком. 

Робота обладнання мобiльного звʼязку та iнтернету залежить вiд електропостачання. Усi базовi станцiї оснащенi резервними джерелами живлення. Це батареї, якi автоматично вмикаються, коли припиняється централiзоване електроживлення. У середньому вони можуть забезпечувати роботу протягом чотирьох-пʼяти годин пiсля вимкнення електроенергiї, поясняюють оператори.  

Якщо вiдбувається прогнозоване вiдключення або короткострокова вiдсутнiсть живлення, мобiльна мережа автоматично переходить на резервнi джерела i продовжує працювати. Якщо за цей час живлення не з’являється – доводиться переходити на генератори. 

“Всi важливi структурнi компоненти мережi, як-от комутатори та вузловi базовi станцiї, обладнанi стацiонарними дизель-генераторами. Для пiдтримання роботи iншого обладнання у випадках тривалих вiдключень електроенергiї компанiя використовує пересувнi дизель-генератори”, – кажуть у Київстар.

Київстар, як i iншi оператори, мають великий парк таких дизель-генераторiв. Однак якщо вiдключення електроенергiї є тривалими i масштабними та охоплюють одночасно рiзнi райони, мiста чи села, абоненти можуть вiдчувати складнощi зi зв’язком та iнтернетом. Це пов’язано з тим, що доставлення альтернативних елементiв живлення одночасно до великої кiлькостi базових станцiй та технiчних майданчикiв потребує часу. 

За словами оператора, спiвробiтники та пiдряднi органiзацiї намагаються робити це максимально оперативно. Звичний режим роботи телекoммереж вiдновлюється одразу пiсля стабiлiзацiї електропостачання.

“Стабiльнiсть роботи мережi залежить вiд тривалостi та масштабiв вiдключення електроенергiї. Якщо живлення вiдсутнє довгий час на значнiй територiї України, то нам досить складно забезпечити роботу всього обладнання на генераторах. Зазвичай перевага вiддається комутаторам i вузловим сайтам. Тобто загалом мережа працює, але перiодично в рiзних населених пунктах виникають проблеми зi зв’язком”, – пояснюють у lifecell.

“На жаль, у разi зникнення напруги насамперед вiдключається домашнiй Wi-Fi, тож усi клiєнти, звичайно, переходять на мобiльний iнтернет”, – додають у Vodafone. 

Навiть за умов, що всi елементи мобiльної мережi працюють, як i ранiше, мобiльна мережа зазнає лавиноподiбного росту навантаження, i це впливає на швидкiсть мобiльного iнтернету у кожного користувача. 

У Vodafone кажуть, що вже працюють iз цiєю задачею. Розширюють ємнiсть мережi там, де це можливо, за допомогою додаткових спектрiв та iнших технiчних рiшень. Цього року оператор вже зробив розширення радiоспектру в трьох областях: Закарпатськiй, Чернiвецькiй та Полтавськiй, де трафiк значно зрiс у зв’язку з масовою мiграцiєю населення через повномасштабну вiйну.  

Однак передбачити географiю та час абсолютно всiх майбутнiх пiкiв трафiку наперед непросто. Також мобiльнi мережi мають свої обмеження, пов’язанi з законами фiзики, поясняюють у Vodafone. Наприклад, у великих мiстах iнодi фiзично неможливо додати ємностi завдяки встановленню додаткових базових станцiй через вплив iнтерференцiї. 

“Ми постiйно намагаємось збiльшувати кiлькiсть батарей на наших технологiчних майданчиках, оперативно довозити паливо для безперебiйної роботи генераторiв, щоб люди мали можливiсть виходити на зв’язок за будь-яких умов”, – кажуть у lifecell. Кiлька тижнiв тому вони розпочали тестувати живлення вiд сонячних батарей, щоб зробити своє обладнання бiльш автономним у разi вiдключень.

Таке обладнання встановлено на одному з технологiчних майданчикiв на пiвднi України. Кiлькiсть i потужнiсть сонячних панелей розрахованi таким чином, щоб забезпечувати цiлодобову роботу обладнання, незважаючи на сезоннiсть та кiлькiсть сонячного свiтла. 

Вiд накопиченої сонячної енергiї заряджаються й автономнi акумулятори. Їхньої ємностi вистачає на 36 годин автономної роботи. Сонячнi панелi можуть працювати за температури вiд -20 до +40 °С i не потребують спецiального обслуговування. Якщо пiлотний проєкт стане успiшним, його масштабуватимуть. 

У Vodafone дали декiлька рекомендацiй, якi допоможуть зменшити навантаження на мережу. Як кажуть у компанiї, якщо всi виконають цi простi дiї, операторам буде легше забезпечити надiйний доступ до мобiльного iнтернету: 

вимкнiть автозавантаження медiа в месенджерах;

не використовуйте пiд час вiдключень електроенергiї застосунки, якi споживають великий обсяг трафiку (наприклад, YouTube) або встановiть низьку якiсть вiдео.

Нагадаємо, сьогоднi НЕК “Укренерго” вимушено застосував графiки обмеження для промислових та iнших категорiй споживачiв у всiх регiонах України. На Прикарпаттi графiки розбитi на 10 черг.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs