Збитки завдані інфраструктурі України внаслідок ворожого вторгнення росії - названо суми

21.10.2022 23:10   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Загальна сума прямих задокументованих збиткiв житловiй та нежитловiй нерухомостi, iншiй iнфраструктурi України станом на вересень 2022 року склала понад $127 млрд (за вартiстю замiщення).

Це данi з детального звiту проекту «Росiя заплатить» KSE Institute про збитки економiки України, понесенi внаслiдок пошкоджень i руйнувань фiзичних активiв (damages) внаслiдок воєнної агресiї росiї. Звiт охоплює перiод з 24 лютого по вересень 2022 року та доступний за посиланням, передає Фiртка.

Оцiнка прямих фiзичних пошкоджень здiйснена в рамках Нацiональної ради з вiдновлення України вiд наслiдкiв вiйни аналiтичною командою Київської Школи Економiки (КШЕ) спiльно з Мiнрегiонрозвитку, Мiнiнфраструктури, МОЗ, за координацiї Мiнреiнтеграцiї та у спiвпрацi з iншими профiльними мiнiстерствами та Нацiональним банком.

Вiдповiдно до звiту, за червень-серпень 2022 року Україна додатково понесла на $31.5 млрд збиткiв своїм активам.

Найбiльша частка у загальному обсязi збиткiв належить житловому фонду — 39.7% або $50.5 млрд. У порiвняннi з початком червня 2022 року ця сума зросла на $11.2 млрд. За останнiми даними загалом пошкоджено та зруйновано 135,8 тис. приватних та багатоквартирних будинкiв, з яких 119,9 тис. — приватних (iндивiдуальних) будинкiв; 15,6 тис. — багатоквартирних будинкiв; 0,2 тис. — гуртожиткiв. У порiвняннi з початком червня 2022 року кiлькiсть пошкоджених будинкiв зросла на 15 тис. Загальна площа пошкоджених або зруйнованих об'єктiв становить 74,1 млн кв м., що складає 7,3% вiд загальної площi житлового фонду країни.

На другому мiсцi за обсягом збиткiв сфера iнфраструктури — 27.7% або $35,3 млрд, з яких $26,6 млрд — внаслiдок прямого руйнування дорiг та $4,3 млрд — збитки залiзницi. За червень-серпень 2022 року збитки, завданi залiзничнiй iнфраструктурi, зросли на $1.7 млрд.

Втрати активiв бiзнесу становлять щонайменше $9.9 млрд i продовжують зростати. Це третя за величиною стаття збиткiв iнфраструктури. В розрiзi галузей найбiльше постраждала металургiя. Загалом вiд початку вiйни пошкоджено або зруйновано щонайменше 412 пiдприємств, з яких 64 — це великi та середнi пiдприємства. Очiкується, що це число може бути вищим, оскiльки наразi вiдсутня повна iнформацiя про стан українських пiдприємств, що знаходяться на тимчасово окупованих територiях.

Збитки, завданi освiтнiй iнфраструктурi України, експерти оцiнюють у $6,95 млрд. У порiвняннi з початком червня збитки закладiв освiти складали $2.2 млрд.

Ця сума зросла як через збiльшення кiлькостi пошкоджених та зруйнованих обʼєктiв, так i завдяки розширенню перелiку обʼєктiв освiтньої iнфраструктури, збитки яких оцiнюються в рамках проекту.

Внаслiдок бойових дiй зруйновано вже щонайменше 810 та пошкоджено 1639 об'єктiв освiтньої iнфраструктури. Найбiльшу кiлькiсть зруйнованих освiтнiх закладiв зафiксовано в Донецькiй, Харкiвськiй, Луганськiй та Київськiй областях.

У порiвняннi з початком червня 2022 року вiдбулося суттєве збiльшення кiлькостi зруйнованих та пошкоджених обʼєктiв iнфраструктури: зi 121 тис. до 136 тис. об'єктiв зросла кiлькiсть житлових об'єктiв, якi постраждали вiд вiйни, з 777 до 978 — медзакладiв, зi 111 до 616 — адмiнбудiвель, зi 105.2 тис. до 188.1 тис. — приватних легкових автомобiлей.

Станом на вересень 2022 року з початку вiйни Росiї проти України пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 616 адмiнбудiвель, 978 медзакладiв, з яких 24 приватнi заклади охорони здоровʼя, 1270 шкiл, 786 дитсадкiв, 775 обʼєктiв культури, 80 релiгiйних споруд, 149 закладiв туризму та 153 спортивнi обʼєкти, 2910 торгiвельних точок, 19 аеропортiв i цивiльних аеродромiв, 110 залiзничних вокзалiв i станцiй, 315 мостiв i мостових переходiв державного, мiсцевого або комунального значення, 10 ТЕЦ, 322 котельнi.

Звiт проекту «Росiя заплатить» KSE Institute про збитки економiки України станом на вересень 2022 року доступний за посиланням.

Оновлена оцiнка непрямих втрат економiки та потреб у вiдновленнi галузей iнфраструктури буде представлена у наступному релiзi проєкту «Росiя заплатить» у жовтнi 2022 року.

В межах проєкту спiльно з командою KSE Institute працюють волонтери з Центру економiчної стратегiї, Dragon Capital, Антикорупцiйного штабу, Iнституту аналiтики та адвокацiї, Трансперенсi Iнтернешнл Україна, Прозорро.Продажi, Prozorro, Української ради торгових центрiв, CoST Ukraine, Вкурсi Агро, TVIS Ukraine, Асоцiацiя ритейлерiв України, Culver Aviation, Центр розвитку iнновацiй.

Пiдготовка цього звiту повнiстю фiнансується урядом Великої Британiї (UK Aid). Цей аналiз також став можливим завдяки пiдтримцi американського народу, наданої через Агентство США з мiжнародного розвитку (USAID). Оцiнка та її результати не обовʼязково вiдображають погляди уряду Великої Британiї, уряду Сполучених Штатiв Америки, а також Агентства США з мiжнародного розвитку.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka