Франківські науковці Володимир та Олег Лущаки серед найцитованіших науковців світу

18.10.2022 17:42   Джерело: IfNews
Опубліковано : Франківський Новинар

“Як бачимо, професор Володимир Лущак тримає планку – вiн не лише лiдер серед тих, якi вже досягли наукових вершин, а також продовжує активно займатися науковою дiяльнiстю. Радiємо також успiхам нашого науковця Олега Лущака, який посiдає високi позицiї у рейтингу i таким чином демонструє, що справжню науку реально робити у Прикарпатському унiверситетi!” – йдеться в повiдомленнi.

У своїй галузi (бiохiмiя та молекулярна бiологiя) за результатами цитування останнього року (без врахування самоцитувань) професор Лущак посiдає 200-ту позицiю, а доцент Олег Лущак 3947-му позицiю з 282 473 дослiдникiв.

Цитованiсть (кiлькiсть посилань iнших дослiдникiв на науковi статтi автора) – це показник, який значною мiрою демонструє, наскiльки науковi дослiдження певного автора затребуванi та цiкавi iншим дослiдникам у галузi. Зокрема, дослiдники цитують (посилаються на) iншi статтi для трактування своїх наукових результатiв чи розробки/ доповнення/ спростування нових наукових iдей та гiпотез, з яких використовують методологiчну базу тощо.

Щорiчний рейтинг науковцiв за рiвнем цитованостi їхнiх праць складається дослiдниками Стенфордського унiверситету та аналiтиками видавництва Elsevier та SciTech Strategies. Рейтинг базується на аналiзi близько 7 млн профiлiв науковцiв у наукометричнiй базi Scopus, з яких за вiдiбраними критерiями цитованостi (загальна кiлькiсть цитувань, h-iндекс, кiлькiсть цитувань iз врахуванням спiвавторiв та мiсця автора у списку спiвавторiв та iн.) сформовано рейтинг понад 100 000 найбiльш цитованих науковцiв. Цей рейтинг представлений у двох форматах.

У першому форматi рейтингу враховуються всi цитування та публiкацiйна активнiсть науковця вiд початку наукової кар’єри (а точнiше, у таблицi врахованi данi з 1996 року) до цього часу. Фактично ця таблиця репрезентує впливовiсть та досягнення досвiдчених науковцiв. У цей рейтинг потрапив професор Прикарпатського нацiонального унiверситету iменi Василя Стефаника Володимир Лущак, який загалом посiдає 14468-ме мiсце (без врахування самоцитувань) серед 195 605 науковцiв свiту та найвище мiсце серед 187 науковцiв України, представлених у рейтингу. У своїй основнiй галузi (бiохiмiя та молекулярна бiологiя) професор Володимир Лущак входить до 0,5% найбiльш цитованих дослiдникiв у галузi бiохiмiї, повiдомляють на сторiнцi Кафедри бiохiмiї та бiотехнологiї ПНУ у фейсбуiцi

Другий формат рейтингу – враховує цитування науковця за останнiй рiк i дозволяє оцiнити впливовiсть i молодих науковцiв (оскiльки у загальному рейтингу молодим науковцям важко конкурувати з досвiдченими науковцями, якi мають достатнiй багаж публiкацiй та цитувань). У цей рейтинг потрапили троє науковцiв нашого унiверситету: професор Володимир Лущак, доцент кафедри хiмiї Тетяна Татарчук та доцент кафедри бiохiмiї та бiотехнологiї Олег Лущак. Загалом у рейтингу представлено 108 науковцiв України серед 200 409 науковцiв свiту. Як i у загальному (першому) рейтингу, у другому рейтингу професор Лущак посiдає перше мiсце серед науковцiв України (4351-ше мiсце, для порiвняння: другий за рейтингом український науковець (Олександр Демченко) посiдає 12120-ту позицiю). Позицiї науковцiв у другому форматi рейтингу показують їхню поточну наукову активнiсть (наскiльки активними та продуктивними є науковцi в останнi роки). 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews