Щоби перешкодити браконьєрам - у Верховинському нацпарку чергують правоохоронці

26.09.2022 09:05   Джерело: IfNews
Опубліковано : Франківський Новинар

У Верховинському нацiональному природному парку на Iвано-Франкiвщинi посилили роботу з охорони територiї на перiод гону оленя та нересту форелi. В нацпарку створенi рейдовi групи, посиленi перевiрки на КПП.

Вiдповiдно до наказу вiд 12.09.2022р. №63 “Про посилення режиму охорони на територiї ПЗФ Парку на перiод гону оленя та нересту форелi” вжили заходiв щодо посилення роботи з охорони територiї та об’єктiв парку з метою профiлактики та оперативного виявлення випадкiв браконьєрства на цей перiод, поiнформували у НПП.

Вiддiл служби державної охорони координує дiї i засоби посилення природоохоронного режиму територiї парку.

У Верховинському нацпарку чергують, щоби перешкодити браконьєрам на оленів і форель 1

Для надання практичної допомоги на мiсцях, а також контролю за роботою працiвникiв природоохоронних науково–дослiдних вiддiлень створено рейдову групу з числа працiвникiв вiддiлу служби державної охорони – вони проводять чергування в мiсцях найбiльш ймовiрного вчинення випадкiв браконьєрства. Особливу увагу звернено на вихiднi i святковi днi.

В мiсцях в’їзду на територiю парку органiзували роботу контрольно-пропускних пунктiв – встановлено шлагбауми. Проводиться огляд транспортних засобiв з метою виявлення зброї, предметiв i знарядь незаконного використання природних ресурсiв, незаконно добутої продукцiї полювання.

Водночас проводиться облiк чисельностi оленя благородного на реву та форелi струмкової на нерестилищах, пiсля якого будуть опублiкованi данi по парку.

У жовтнi на територiї Прикарпаття й усiєї України, де мешкають благороднi оленi, встановлена заборона полювання на цих диких тварин. Саме в цей час рудi оленi мають перiод реву. Самотнi самцi таким чином приваблюють самок. Збудженi, вони б’ють рогами в молодi деревцята, ламають гiлки, здирають кору. Тварини часто катаються по землi, мало їдять i пiд час гону втрачають 30-40 кг ваги зi своїх звичайних 160-300 кг.

У перiод гону оленiв у лiсi обмежують будь-яку лiсогоподарську дiяльнiсть – рубки, чистки тощо. Мiсцевому населенню, яке в цей час активно збирає гриби, рекомендовано до мiнiмуму звести вiдвiдування лiсу.

Також на територiї Iвано-Франкiвської та Чернiвецької областей розпочався нерест струмкової форелi.

У Верховинському нацпарку чергують, щоби перешкодити браконьєрам на оленів і форель 2

Вiдтак Державна екологiчна iнспекцiя Карпатського округу з 10 жовтня до 1 березня посилює заходи на водоймах в передгiрських та гiрських районах областi з метою контролю за належним станом середовища iснування, шляхiв мiграцiї та мiсць природного вiдтворення струмкової форелi.

Наказами територiальних органiв Державного агентства мелiорацiї та рибного господарства України визначено перелiк водних об’єктiв, де встановлено наступнi обмеження: заборона усiх видiв рибальства, добування водних бiоресурсiв, проведення будiвельних, днопоглиблювальних, вибухових, бурових робiт, видобуток гравiю i пiщано-гравiйної сумiшi, заготiвлi лiсу на берегах, миття автотранспорту, забруднення водойм, проведення iнших робiт в руслах рiчок та проведення змагань з рибальства.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews