Мможна безкоштовно перевіритися на мавпячу віспу у Франківську

22.09.2022 09:02   Джерело: galka
Опубліковано : Франківський Новинар

В Iвано-Франкiвському обласному центрi контролю та профiлактики хвороб можна безкоштовно зробити тест на виявлення мавпячої вiспи.

Про це Суспiльному розповiв керiвник центру Руслан Савчук, передає Галка.

“Тест-системи ми отримали орiєнтовно пiвтора тижня тому. Можемо зараз протестувати до 800 людей, але за вiдповiдної симптоматики. Поки що звернень вiд жителiв областi не було. Але ми готовi”, — каже Руслан Савчук.

За його словами, дослiдження проводитимуть спецiалiсти вiрусологiчної лабораторiї, в якiй тестують хворих на COVID-19.

Мiнiстр охорони здоров’я України Вiктор Ляшко пiд час робочого вiзиту на Прикарпаття повiдомив, що тестування на виявлення мавпячої вiспи безкоштовно проводять в кожному обласному центрi контролю та профiлактики хвороб. У центрах є вiдповiднi тест-системи й вiдпрацьований логiстичний маршрут доправлення зразкiв на дослiдження.

15 вересня в Українi виявили один випадок цiєї хвороби, хворому призначили лiкування. 19 вересня медики зареєстрували в Українi другий випадок вiспи мавп, хворого шпиталiзували до лiкарнi.

“Симптоми схожi на грип i грипоподiбнi захворювання: висока температура, головний бiль, ломота в суглобах, а також висипи, такi папули на шкiрi. З них забирається секрет i передається в центр контролю i профiлактики хвороб на дiагностику. Всi нашi центри забезпеченi необхiдними ПЛР-системами й можуть дiагностувати цю хворобу i ще багато iнших”, — каже Ляшко.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: galka