Відомого скульптора-кераміста з Франківська Михайла Мурафу нагородили відзнакою «Міць і гордість міста»

20.09.2022 09:07   Джерело: IfNews
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Мiський голова Франкiвська Руслан Марцiнкiв вручив нагороду «Мiць i гордiсть мiста» Михайлу Мурафi – вiдомому франкiвському скульптору-керамiсту за особистий вагомий внесок у розвиток культури Iвано-Франкiвської мiської територiальної громади та з нагоди 75-рiччя з дня народження.

Новиною мер Франкiвська подiлився у фейсбуцi, повідомляють Новини Прикрпаття.

 

У Михайла Мурафи — свiй особливий стиль. Майстер працює з рiзними матерiалами, поєднує пластику глини з каменем. Основа основ – це його особливе поєднання фантастичного декоративного бачення свiту. Навiть у найзвичайнiших речах, якi нас оточують, майстер бачить скульптуру. А пiдкресливши в них певнi моменти – перетворює їх на витвори мистецтва, якi вже десятилiттями милують око шанувальникiв.

Його роботи вiдомi не лише в Українi, а й зберiгаються у приватних колекцiях в Угорщинi, Румунiї, Польщi, Канадi, США, Словаччинi. За кожною з них – життєвi спогади.

Є у портфолiо Михайла Мурафи й монументальнi роботи. Кожен франкiвець, який вiдвiдував обласний драмтеатр, звертав увагу на керамiчне панно. Це колективна робота спiвавторiв Василя Вiльшука, Йосипа Косовича, Михайла Мурафи та Олександра Медведєва. Роботу над панно розпочали у 1979 роцi, а завершили у 1981-му. Загальна площа панно 100 м кв. Всi роботи виконувались у Львовi на заводi будiвельної керамiки, а готова композицiя збиралась з частин. Мало хто знає, що на тому панно майстри увiковiчнили й себе. На рiвнi людського зросту є плитка iз трьома гуцулами, якi сидять i грають на сопiлках. Злiва направо це скульптори Василь Вiльшук, Йосип Косович i Михайло Мурафа.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews