Найчистіші та найбрудніші річки Прикарпаття - висновки фахівців

18.09.2022 14:56   Джерело: galka
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Фахiвцi лабораторiї монiторингу вод Захiдного регiону Днiстровського БУВР розповiли про якiсть води в рiчках Прикарпаття.

Загалом, в лабораторiї щомiсячно дослiджується 213 проб води з басейнiв Днiстра, Вiсли та Дунаю. Про це повiдомляє видання Блiц-iнфо, передає Галка.

Проби  на  дослiдження вiдбирають у пунктах монiторингу, затверджених наказом Держводагентства. Особливу увагу звертають на райони питних водозаборiв. В цiлому, з сiчня по серпень цього року фахiвцi лабораторiї вiдiбрали та отримали на дослiдження 1640 проб та провели 96 400 вимiрювань вмiсту забруднюючих речовин.

“Хiмiчний стан масивiв поверхневих вод встановлюється за результатами середньорiчних дослiджень. Визначається вмiст прiоритетних та специфiчних забруднюючих речовин, результати порiвнюються з нормативами i на основi цього робимо висновок про хiмiчний стан рiчок. За результатами монiторингу встановлено, що у нашiй областi є двi проблемнi рiчки – р. Саджава, яку забруднюють стiчнi води пiдприємств-водокористувачiв, найбiльшими з яких є водоканалiзацiйне пiдприємство м. Долини i ТОВ «Унiплит» та р. Кропивник, яка знаходиться у зонi впливу Домбровського кар’єру”,- каже начальниця лабораторiї Марiя Засiдко.

Найбруднiшою рiчкою областi є Саджава, де зафiксовано перевищення норм за вмiстом: пестицидiв, зокрема за вмiстом циперметрину у 125 разiв, азоту амонiйного у 20,5 раза, показник хiмiчного споживання кисню вище ГДК у 107,8 раза.

У р. Кропивник в с. Мостище виявлено перевищення граничнодопустимих концентрацiй за вмiстом ртутi у 26 разiв. У пунктi монiторингу на р. Павельче в с. Павлiвка виявлено перевищення граничнодопустимих концентрацiй за вмiстом свинцю у 1,4 раза.

Втiм, є i позитивнi результати дослiджень. У всiх пунктах монiторингу, встановлених у районах питних водозаборiв на територiї областi вода чиста. Таких пунктiв є 6:

  1. р. Лiмниця, с. Вiстова (питний в\з м. Калуш);
  2. р. Свiча, с. Княжолука (питний в\з м. Долини);
  3. р. Бистриця Надвiрнянська, с. Березiвка (питний в\з м. Iвано-Франкiвськ);
  4. р. Бистриця Солотвинська, с. Скобичiвка (питний в\з м. Iвано-Франкiвськ);
  5. р. Прут, м. Яремче (питний в\з м. Яремче);
  6. р. Прут, с. Шепарiвцi (питний в\з м.Коломия).

За результатами хiмiчних i фiзико-хiмiчних дослiджень найчистiшими рiчками областi є р. Лiмниця, р. Бистриця Надвiрнянська та р. Свiча.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: galka