Влада повідомляє про 450 могил на місці масових поховань в Ізюмі та понад 70% знищених у місті будівель

16.09.2022 13:30   Джерело: radiosvoboda
Опубліковано : Франківський Новинар

Радник глави Офiсу президента України Михайло Подоляк повiдомив, що на мiсцi масових поховань людей у деокупованому Iзюмi на Харкiвшинi виявлено щонайменше 450 могил.

«450 могил... Це лише одне з масових поховань, виявлених бiля Iзюма. На окупованих територiях мiсяцями панували шалений жах, насильство, тортури та масовi вбивства. Хтось iще хоче «заморожування вiйни» замiсть вiдправки танкiв?», – написав Подоляк у твiтерi.

Наразi триваютьпроцесуальнi дiї щодо знайдених в Iзюмi масових поховань людей, повiдомив напередоднi президент Володимир Зеленський. Вiн заявив, що бiльш детальна iнформацiя буде сьогоднi, 16 вересня.

Водночас уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубiнець у фейсбуцi повiдомив, що в Iзюмi росiйськими вiйськовими знищено понад 70% будiвель.

За його словами, вiйськовослужбовцi разом зi слiдчими та мiсцевими жителями iдентифiкували декiлька мiсць, де вiдбувалися воєннi злочини.

«Катiвня, влаштована в пiдвалi, поруч з приватними будинками, де з жiнок i чоловiкiв вибивали покази проти української армiї. Навiщо це робити людям, якi повнiстю контролювали мiсто, –невiдомо... Якщо хтось думав, що вони зупинилися на Бучi, бо жахнулися своєї жорстокостi – це не так. Росiйське полiтичне i вiйськове керiвництво нагороджує воєнних злочинцiв, ставить їх у приклад, i тим самим поширює практику масових злочинiв проти цивiльного населення», – наголомив омбудсмен.

15 вересня на Харкiвщинi бiля звiльненого Iзюма виявили масове поховання. Захоронення знайшли поряд iз кладовищем, де пiд час окупацiї росiйськими вiйськами мiста Iзюм хоронили людей, якi загинули вiд обстрiлiв або померли ж природною смертю. Як повiдомив кореспонденту Радiо Свобода уповноважений з питань осiб, зниклих безвiсти за особливих обставин Олег Котенко, може йтися також про приблизно 20-25 захоронених тiл вiйськових.

Радник мiнiстра внутрiшнiх справ України Антон Геращенко повiдомив, що на кладовищi у лiсi бiля Iзюма може бути захоронено понад 400 тiл людей.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: radiosvoboda