Зараз найбільш затребуваними на фронті є термобілизна і буржуйки

14.09.2022 16:11   Джерело: vikna
Опубліковано : Франківський Новинар

13 вересня Верхнянський сiльський голова Михайло Малiборський вийшов в онлайн-ефiр для спiлкування з мешканцями громади. Очiльник громади пiдбив промiжнi пiдсумки зусиль громади на пiдтримку ЗСУ та закликав не зупинятися у допомозi вiйськовослужбовцям, якi воюють на фронтi.

За словами сiльського голови, у зв’язку з наближенням холодiв перед волонтерським рухом постають новi виклики. Було проведено аналiз щодо кiлькостi вiйськовослужбовцiв по усiх селах Верхнянської громади та узагальнено їхнi потреби. Також при можливостi вiйськовi телефонують родичам, волонтерам та надають свої запити. Вiдтак завдання громади — належним чином на них вiдреагувати, iнформують "Вiкна".

Михайло Малiборський нагадав: з початку вiйни в громадi було утворено волонтерський штаб. Вiн акумулював допомогу, яку передавали закордоннi благодiйники та збирали мешканцi громади. Зi штабу регулярно доправляли допомогу на передову. Зокрема, з початку вiйни за кошти мешканцiв було закуплено 20 одиниць технiки для потреб Збройних сил України: частину передали через вiйськкомат, частину — вiйськовослужбовцям з сiл громади. Зараз автiвку виконують свої завдлання на фронтi. Також громада закуповувалв спорядження: тепловiзори, бiноклi, квадрокоптери, бронежилети, розгрузки тощо. Зокрема, розвантажувальнi жилети шили у швейному цеху на територiї громади. Згодом, повiдомив Михайло Малiборський, вiйськовослужбовцi були централiзовано забезпеченi якiсними розгрузками i бронежилетами, тож потреба у пошиттi вiдпала. Однак якщо будуть запити, то швейних цех готовий вiдновити роботу.   

Зараз найбiльш затребуваними на фронтi є термобiлизна i буржуйки. За словами Михайла Малiборського, спочатку планували замовляти литi чавуннi буржуйки, однак вони є важкими (80 кг, фактично стацiонарнi) i дорогими (4 тис. гривень). Iншу форму пiдприємство наразi виготовити не може, а для фронту потрiбнi легшi i мобiльнiшi буржуйки. Тож вирiшено робити їх зi сталi. У громадi замовили стальну трубу i починають зварювальнi роботи.

На початку вiйни програма з тероборони Верхнянської сiльської ради передбачала 1 млн гривень. Кошти використали на необхiдне для ЗСУ. Зокрема, купували дизельнi генератори, бензопили та iншi господарчi товари, пально-мастильнi матерiали тощо. На наступнiй сесiї планують внести змiни до програми.

"Мусимо купувати потрiбне", — пояснив Михайло Малiборський.

Вже двiчi працiвники бюджетних установ Верхнянської громади перераховували свiй одноденний заробiток на потреби Збройних сил України. Перший раз таким чином акумулювали 73 821 гривню, якi передали ГО "Молодий господар". За цi кошти було закуплено господарський iнвентар, автомобiль, арматурк для будiвництва блiндажiв (зi зварювальними роботами допомогли учнi Калуського ВПУ-7). Також 7 вересня закупили термобiлизну на 22,5 тис. гривень. Залишок коштiв на рахунку ГО "Молодий господар" становить 2900 гривень.

Наступного разу зiбрали 15 тис. гривень одноденного заробiтку. Сума вийшла невеликою, оскiльки освiтяни перебувають у вiдпустках. Вiдповiдно, освiта не перерахувала кошти — лише бюджетнi установи. Усю суму передали iншiй громадськiй органiзацiї — "Наша Збора". Причому бiльшу частину коштiв вже використали: 5 тис. гривень — на пальне, i стiльки ж — на автомобiль. Залишок становить 5 тис. гривень.

Таким чином на рахунках обох громадських органiзацiй залишилося менше 8 тис. гривень. Сума невелика, i це, за словами сiльського голови, може негативно позначитися на можливостi допомагали вiйськовим. Вiдтак Михайло Малiборський звернувся до мешканцiв, людей, якi допомагали з-за кордону з проханням про допомогу.

"Тяжко всiм, розумiю. Дехто зарплати немає, дехто на пенсiї виживає. Але пам’ятаю початок вiйни, ми зробили таку роботу i  хотiли б не зупинятися i перед цими викликами, не залишити наших хлопцiв. Перемога буде, але їм вже дещо треба, з чим ми можемо допомогти", — зазначив голова Верхнянської громади.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: vikna