У Снідавці на Прикарпатті варять 10 видів сирів: Гауда, Рікота, Чедер, Грюер і масло
Опубліковано : Франківський Новинар
Нещодавно на Iвано-Франкiвщину приїхали представники 9-ти схiдних та пiвденних регiонiв України. Пiдприємцiв цiкавили не лише новi практики, а й мiсця для релокацiї бiзнесу та iдеї, якi б пiдтримали українську економiку у час вiйни. Серед iнших – прикарпатськi сироварнi.
У селi Снiдавка, яке знаходиться на висотi 920 м над рiвнем моря, два роки тому молоде подружжя вирiшило заснувати сироварню, розповiдає Укрiнформ Поштовхом стали постiйнi прохання друзiв привезти з високогiрного села, де вони облаштували дачу, молоко та сметану, якi «пахнуть квiтами». Тодi дачники збагнули, що їхня Снiдавка, яка живе досить бiдно, має величезний скарб – молоко вiд корiв, якi пасуться високо в горах.
«Ми взяли наше молочко, зварили сир i органiзували дегустацiю, придбавши у вiдомiй мережi ще сири закордонного виробництва. Запросили гостей i запропонували їм спробувати наш сир i той, що придбали. На слiпих дегустацiях з десяти осiб вiсiм обрали нас. Так ми зрозумiли, що стали на правильний шлях», – пригадує Iрина Омецiнська, керiвниця сiльськогосподарського обслуговуючого кооперативу (СОК) «Снiдавка».
Насправдi, село Снiдавка, де, за легендами, свого часу снiдав Олекса Довбуш, славиться не лише надзвичайно чистим повiтрям, але й пасовищами, якi мiсцевi мiж собою називають «зеленою аптекою». Тобто корови вживають цiлющi трави з весни до осенi, а взимку їхнiм рацiоном є та ж «аптека» в засушеному виглядi.
«Господарi тут нiчим не догодовують своїх корiвок. Худоба має вiльний випас, а значить, ще й воду п’є з гiрських джерел… Всi корiвки паспортизованi, про що свiдчить чiп на вухах i вони є пiд наглядом ветеринара. Якщо, не приведи Боже, корiвка захворiла, ми не беремо у господаря молоко упродовж двох тижнiв, бо вiд цього у нас можуть потрiскати сири. Але таких iсторiй поки не було», – запевняє жiнка.
Молоко для сироварнi приймають за 6 кiлометрiв вiд неї, а люди зносять його, долаючи ще 4 км горами.
«Зимою нам нелегко i на допомогу приходять навiть конi», – констатує Iрина Омецiнська.
Вона додає, молоко у Снiдавцi не високої жирностi, до 4,3%, але його якiсть дуже висока. Щодня СОК «Снiдавка» збирає до 500 л такого молока, з якого роблять до 50 кг твердого сиру. Вся робота на сироварнi автоматизована, але присутня ще й ручна праця, бо в горах буревiй може знятися в будь-який час i знеструмити цiлi села. Виробництво на сироварнi безвiдходне. Навiть iз молочної сироватки тут створюють унiкальний сир «Рiкотта». Загалом, у кооперативi виготовляють 10 видiв твердого сиру i масло. Технологiчнi карти сироварня придбала у пiдприємства, яке встановило їм обладнання.
«Працюємо з голландською групою сирiв, а це «Гауда» з додатками та без них. Також варимо англiйську групу, це сир «Чеддер», та сир «Грюєр». Ми для себе його називаємо «Опришкiвський». Вiн дозрiває 9 мiсяцiв, має закриту текстуру i нинi є лiдером продаж», – запевняє жiнка.
Щойно в Українi почалась вiйна, сироварня зупинила свою роботу.
«У перший мiсяць вiйни ми приймали молоко в людей, щоб вони могли заробити кошти, а з нього ми варили недорогий сир – буц i передавали його в Iрпiнь. Ми тут навiть екскурсiї не проводили. Але в березнi люди просили нас дозвiл прийти сюди з дiтьми, бо дуже вже була гнiтюча атмосфера в країнi. Так ми вiдновили i екскурсiї, i роботу», – зазначає Iрина Омецiнська.
Тепер бiля сироварнi складають давню гуцульську гражду, яку засновники кооперативу привезли з вершини Карпат, розiбравши її на дерев’янi бруски. Кажуть, старому будинку бiльше 150 рокiв. В ньому планують облаштувати гуцульську пiч, бiля якої гостi Снiдавки зможуть смакувати сиром, пампушками та всiлякими напоями, слухаючи про тутешнi легенди та традицiї.
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs