Україна буде з хлібом: як агрофірми в умовах війни доставляють зерно світові

10.09.2022 15:08   Джерело: tenews
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Від посіву і до експорту. Українські аграрії через війну стикнулися чи не з найбільшим викликом. Йдеться про зерно, яке вирощують. Якщо навесні клопоту завдавав брак палива, то фактично всі інші сезони – проблема з логістикою лише наростала.

«За рахунок великої ціни на зерно в Європі – валютної виручки в Україну має зайти більше. Але значна ціна цієї виручки буде оплачена на витрати логістичних послуг. Серед логістичних проблем — великі черги на кордонах, відсутність нормальної роботи портів. Відвантаження відбувається в менших обсягах”, — каже директор ТзОВ “Бучачагрохлібпром” Казимир Попіль, пише "Т1". 

Порти України майже пів року блокували ворожі загарбники, а залізниця досі залишається під щоденною загрозою обстрілів. Зважаючи на усі виклики, в компанії “Бучачагрохлібпром” левову частку перевезень зернових культур зосередили на автомобільний транспорт.

«Для того щоб не зупинити нашу економіку, допомагати і собі і державі, доводиться видумувати нові методи. Зараз активно запроваджується перевозка причепами типу штор. Для цього спеціально виготовляють беґи, які фактично раніше в нас не використовувалися. Логістика зав’язана таким чином, що мусимо вантажити на все, що може їздити», — пояснює головний інженер ТзОВ “Бучачагрохлібпром” Ігор Каковчик.

Наступна затримка українського зерна – на кордоні. Адже менше, ніж за сім днів проїхати будь-який кордон неможливо.

Та головне питання — що в Україні з врожайністю? Показники “Бучачагрохлібпрому” перевершили сподівання. Усі культури є, тож дефіциту не буде. Загалом же  зараз у компанії завершили збір ранніх зернових культур.

«Врожай в нас планований. Жодної з культур врожайність не була меншою, ніж ми планували. Досить непогано в цьому році себе показав ріпак – високою врожайністю. Ну і пшениця, ячмінь можливо трохи вище запланованого рівня”, — підкреслює Казимир Попіль.

Чекають на жнива кукурудзи, соняшнику та сої. Але через проблеми з логістикою досі відвантажують минулорічне зерно. Через війну платити за нього заздалегідь покупці не беруться.

 

«Фактично жодна європейська компанія не готова працювати всередині України. В основному всі купують на кордоні з Україною. А вже проблеми фермера – доставити цю продукцію до кордону», — каже Казимир Попіль.

І якщо аграріям на заході України проблемно доставляти зерно, то на сході і півдні чимало врожаю рашисти буквально знищили, випалили. І чи засіють щось на зиму, а тим пак – якою буде посівна навесні наступного року – спрогнозувати вкрай важко. Але наразі Україна продовжує виробляти зерна більше, ніж споживають українці, тож на внутрішньому ринку хліба точно не забракне, переконують фахівці.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: tenews