Нову систему оповіщення тестуватимуть на Прикарпатті

06.09.2022 18:38   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

З 7 вересня 2022 року у Вiнницькiй, Волинськiй, Днiпропетровськiй, Житомирськiй, Закарпатськiй, Iвано-Франкiвськiй, Кiровоградськiй, Київськiй, Львiвськiй, Одеськiй, Полтавськiй, Рiвненськiй, Тернопiльськiй, Хмельницькiй, Черкаськiй, Чернiвецькiй, Чернiгiвськiй областях та м. Києвi розпочнеться тестування нової системи оперативного iнформування населення про надзвичайнi ситуацiї за допомогою операторiв мобiльного зв’язку Київстар, Vodafone та lifecell.

Нова система оперативного iнформування працюватиме завдяки технологiї Cell Broadcast, яка має значнi переваги над SMS-iнформуванням: швидше отримання сповiщень, гнучкiсть у виборi локацiй для iнформування, наявнiсть звукового сигналу, навiть якщо звук на смартфонi абонента вимкнено, iнформує пресслужба ДСНС.

Нова система оперативного iнформування використовує технологiю Cell Broadcast,  яка має значнi переваги над SMS-iнформуванням: 

повiдомлення передаються набагато швидше;

повiдомлення надходитимуть абонентам мобiльних операторiв, якi перебувають у радiусi дiї обраних базових станцiй мобiльного зв’язку. Тобто ДСНС може вiдправляти iнформацiю жителям конкретного населеного пункту, областi або по всiй Українi, в залежностi вiд ситуацiї;

звуковий сигнал про надходження повiдомлення буде навiть у тому випадку, якщо звук на телефонi вимкнений, щоб на сповiщення обов’язково звернули увагу та реагували вiдповiдно до iнструкцiй та порад щодо дiй у рiзних загрозах. 

Попри всi вказанi переваги, технологiя Cell Broadcast має деякi обмеження з боку абонентського обладнання (телефонiв) – старi моделi телефонiв (до 2019 року випуску) з великою ймовiрнiстю не зможуть приймати оповiщення Сell Broadcast».

На першому етапi, з 7 вересня, вiдбуваються розсилки лише тестових повiдомлень у Вiнницькiй, Волинськiй, Днiпропетровськiй, Житомирськiй, Закарпатськiй, Iвано-Франкiвськiй, Кiровоградськiй, Київськiй, Львiвськiй, Одеськiй, Полтавськiй, Рiвненськiй, Тернопiльськiй, Хмельницькiй, Черкаськiй, Чернiвецькiй, Чернiгiвськiй областях та м. Києвi для перевiрки роботи системи. Вони не пов’язанi iз виникненням реальної надзвичайної ситуацiї i не вимагають дiй зi сторони громадян. 

Приймати повiдомлення вiд системи Cell Broadcast можуть переважно мобiльнi телефони (смартфони), якi вироблено починаючи з 2019 року та якi мають операцiйну систему Android версiї 11 та вище або iOS вiд версiї 14.5. У майбутньому ми разом з виробниками смартфонiв будемо розширювати перелiк моделей смартфонiв, якi зможуть отримувати такi повiдомлення. 

Нова система оповіщення населення в Україні - де і коли тестуватимуть - всі  деталі

Спочатку перевiрте, чи активна ваша SIM-карта та чи є мережа мобiльного оператора. Якщо увiмкнено режим «У лiтаку», то вимкнiть його, щоб отримувати сповiщення. 

Звернiть увагу на версiю операцiйної системи. Для Android це має бути версiя 11 або вище, а для iOS – вiд версiї 14.5. Якщо можете, то оновiть версiю операцiйної системи. 

Рекомендуємо перевiрити, що отримання сповiщень увiмкнено у налаштуваннях смартфона. В залежностi вiд виробника налаштування отримання екстрених оповiщень можуть бути у роздiлi «Сповiщення» (Samsung, iPhone, OnePlus), «Звук та вiбрацiя» (Huawei), «Безпека та паролi» (Xiaomi).  

Отриманням деяких сповiщень можна керувати, вмикати та вимикати. В залежностi вiд виробника пристрою налаштування можуть бути у роздiлi «Сповiщення» (Samsung, iPhone, OnePlus), «Звук та вiбрацiя» (Huawei), «Безпека та паролi» (Xiaomi). Вони можуть називатися «Екстренi оповiстки» для iPhone, «Надзвичайнi загрози» та «Серйознi загрози» для телефонiв з ОС Android.

ДСНС переконливо не рекомендує громадянам вiдключати отримання сповiщень про загрозу або виникнення надзвичайної ситуацiї, про повiтряну тривогу, адже вiд своєчасного отримання цiєї iнформацiї може залежати життя людей.

Так, це одна iз ключових переваг технологiї Cell Broadcast над SMS-повiдомленням. Гучний сигнал разом iз вiбрацiєю буде тривати 15-20 секунд або до моменту вимкнення сповiщення людиною. 

“Ми радимо стежити за iншими системами оповiщення, а саме: за сигналами «Увага всiм», якi подаються за допомогою електросирен i сигнально-гучномовних пристроїв, та отримувати iнформацiю про надзвичайнi ситуацiї через телебачення та радiомовлення, iнформацiйнi ресурси в мережi Iнтернет тощо”, – зазначається в повiдомленнi.

З цiєю iнформацiює можна ознайомитись на сайтi ДСНС в роздiлi «Абетка безпеки» за посиланням.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs