Весілля під час війни: Як одружуються і чи святкують франківці

30.08.2022 21:29   Джерело: Бліц Інфо
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


В Івано-Франківському міському відділі державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, з 24 лютого до 17 серпня 2022 року у місті одружились 1516 пар. В той час, як у 2021 році за цей же період 1465 пар стали подружжями.

Щоб укласти шлюб нерідко франківці обирають сервіс "Шлюб за добу". Так, з початку вторгнення 641 пара стала на весільний рушник.

Варто зазначити, здебільшого одружуються військовослужбовці, адже для них у період воєнного стану діє спрощений порядок укладення шлюбу. Одружитись можна за 1 день, навіть звернувшись із заявою до будь-якого відділу реєстрації актів цивільного стану. Крім того, військовослужбовці ЗСУ та інших військових формувань можуть також укласти шлюб дистанційно, без присутності себе або нареченої.

Кореспондентка Бліц-Інфо поспілкувалась з нареченими та дізналась їхню думку стосовно одружень під час війни та святкувань. 19-річна франківка Яна та 21-річний Євген розписались нещодавно - 19 серпня. Пара разом рік. Одружитись планували, але пізніше - після закінчення служби Євгена в армії. Та склалось все інакше.

"Євген пішов на службу ще в листопаді, але оскільки почалась війна, він постійно був у Харкові, без можливості приїхати додому. На початку серпня він повернувся додому на три дні. Тоді між нами виник конфлікт і ми розійшлись. Я думала, що це вже кінець стосунків. Коли він повернувся до Харкова, то подзвонив мені й сказав: "Ян, ти станеш моєю дружиною?". Я погодилась без вагань, а наступного дня купила квиток та поїхала до Харкова, щоб розписатись",- пригадує Яна.

Дівчина розповідає, що знайти відчинений РАЦС у той день було важко, але незнайомці допомогли парі узаконити стосунки. На питання чи не було їй страшно їхати у місто, де постійні постріли, відповідає - було, адже в Івано-Франківську вона звикла до більш-менш спокою.

"Спершу Євгена не хотіли відпускати, я поговорила з командиром і тоді йому дали відгул на півтори доби. В результаті ми розписались за один день. У першому РАЦСі було зачинено. Тоді ми поїхали на Салтівку, але через постійні "прильоти" там теж було зачинено. Нам запропонували допомогу звичайні перехожі, відвезли у відчинений на той момент РАЦС. Там було дуже багато військових, які також реєстрували шлюб. Сама процедура тривала 20 хвилин",- ділиться франківка.

Весілля у закоханих не було. Проте святкувати одруження збираються одразу після перемоги.

24-річна Тетяна та 30-річний Андрій також одружились у серпні. Познайомились закохані онлайн понад чотири роки тому, Андрій тоді якраз пішов на військову службу. Оскільки пара близько трьох років разом, а хлопець минулого вересня звільнився з армії та планував залишатися вдома, то по трохи почали розмовляти про одруження. Планували цьогоріч, але щоб батьки Тетяни змогли приїхати із-за кордону на весілля. Втім, війна внесла корективи.

"Андрій ще на початку лютого підписав контракт з ТРО, а наприкінці квітня вони всі відправилися на схід. Тоді вирішили як тільки з'явиться у нього можливість приїхати - одружимося. Як потім мені розказав чоловік, то 8 березня планував освідчитися, бо в цей день, чотири роки тому, ми вперше наживо побачились. Відпустку за сімейними обставинами йому дали на початку серпня. Але, щоб його відпустили, потрібна була довідка з РАЦСу про те, що такого то числа в нас розпис. За законом, я одна подати заяву в РАЦС не можу. Андрій мусив там писати заяву, завірити її у командира і терміново поштою відправляти мені. Тоді вже я тут писала заяву і вибирала будь-яку дату. Мені видали довідку, коли в нас має бути розпис і потім я її відправила Андрію. Якби він був у місті, то могли б і в той день розписатись. Весь цей процес трохи потріпав нам обом нерви",- ділиться франківка.

За словами дівчини, святкували одруження вони вдома у родинному колі. З приємного - на весіллі був брат чоловіка, вони разом служать і його відпустили також на пару днів додому. Тетяна зізнається, що не фанат гучних і великих святкувань, тому чи після перемоги будуть щось робити - не знає. Ймовірно, на річницю весілля таки зберуть усіх друзів і відсвяткують.

Війна не стала перепоною й для закоханих франківців 26-річної Юлії та 27-річного Максима. Пара разом чотири роки. Одружитись планували, тому через вторгнення вирішили не переносити весілля. Крім того, наречені чекають на поповнення, тож хотіли, аби дитина народилась у законному шлюбі. 

Дівчина ділиться, що розписались вони 13 травня, а 15 травня відбувся шлюб у церкві та скромне святкування у родинному колі. Замість гучної музики, розваг і ведучого - ненав’язливі мелодії. Замість сотні гостей - лише найрідніші. І звісно ж, ніякої святкової піротехніки. 

"Святкували ми з рідними, всього було 40 людей. Моментами, були двоякі відчуття, бо хотілось більшого весілля: більше людей, музики. Але це все було на другому плані, адже ми хотіли одружитись давно і вирішили, що війна не є причиною переносити цю подію. Все, що ми очікували від церемонії весілля, ми й так отримали. Тому гучніше святкувати - нема потреби",- зізнається новоспечена дружина.

Юлія додає, що не варто відкладати життя на потім. Особливо під час війни. Мовляв, майбутнє потрібно будувати вже зараз, адже ніколи не знаєш, коли буде твій останній день.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Бліц Інфо