У музеї-оселi родини Iвана Франка у Пiдгiрках вiдбулася урочиста програма з нагоди 30-рiччя вiдзначення музею. Особливiстю свята став iменний пирiг, який традицiйно готували у родинi Франкiв.
Наукова спiвробiтниця музею-оселi Iвана Франка Леся Кирилович зазначила, що всi секрети рецепту розкривати не буде, а бажаючi дiзнатися бiльше можуть звернутися до музею Iвана Франка або ж особисто до неї. Основнi складники пирога — дрiжджове тiсто, сирна начинка з козячого молока та ягоди (малина).
Перегляньте також:
- Юний боєць з Калуша привіз «срібло» і «бронзу» з інклюзивного Чемпіонату світу з карате
- Міжнародна допомога: калуські рятувальники отримали спецтранспорт
Рецепт виробу Леся Кирилович дiзналася iз книги Ольги Франко — дружини сина Iвана Франка Петра. Видання має назву “Перша українська загально-практична кухня”, яка вийшла у свiт ще у 1929 роцi. Її зачитували до дiрок. А кожна галицька господиня вважала за честь мати її на кухнi. У 2019 роцi книга повертається до читача у своєму первозданному варiантi, не обкраяна i не перекручена, у всiй автентичностi її порад, рекомендацiй та рецептiв. Вона отримує своє “друге” дихання завдяки коментарям вiдомої львiвської блогерки Марiанни Душар, дослiдницi галицької кулiнарної традицiї та авторки блогу PaniStefa.com
Леся Кирилович рада, що вдалося спекти пирiг i почастувати всiх гостей на святi. Каже, що має у планах спекти улюблений торт Iвана Франка пiд назвою “Пень”. Особливiстю рецепту є те, що торт випiкається на вiдкритому вогнi.