Костюмовані екскурсії провели у франківському Музеї визвольної боротьби

23.08.2022 17:34   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

В Iвано-Франкiвському обласному Музеї визвольної боротьби iменi Степана Бандери вперше провели костюмованi екскурсiї, щоб зiбрати кошти для ЗСУ. Допомогу направлять у пiдроздiли, в яких служать нинi працiвники музею.

Про це Укрiнформ розповiв його директор, iсторик Ярослав Коретчук.

«Сьогоднi на передовiй Україну боронять п’ять працiвникiв нашого музею. Вони служать в рiзних пiдроздiлах – i в артилерiйських, i авiацiйних, i механiзованих частинах. У них є рiзнi потреби, i щоб зiбрати кошти, ми вирiшили провести захiд, в рамках якого є костюмованi екскурсiї. Тобто в кожному залi буде вести розповiдь екскурсовод як свiдок, очевидець чи учасник тих подiй, i буде одягнутий вiдповiдно до тiєї епохи й тих подiй, щоб було цiкаво i змiстовно. Такий варiант ми робимо вперше», – розповiдає Коретчук.

Вiн зауважив, що вiйськовим нинi потрiбнi дощовики, генератори та квадрокоптери.

Одну iз костюмованих екскурсiй провела науковий спiвробiтник обласного Музею визвольної боротьби Марiя Долiшня. Вона розповiдала про життя Провiдника ОУН вiд iменi його редакторки та друкарки.

У франківському Музеї визвольної боротьби провели костюмовані екскурсії 2

«Я сьогоднi – Осипа Демчук, редакторка, друкарка Степана Бандери. Осипа Демчук для мене була незнайомою особистiстю, але я послухала iнтерв’ю, записане з нею 1984 року, i взяла його за основу, щоб вiдтворити цю особистiсть. Одяг пiдказали колеги», – зiзнається Долiшня.

Ще одну екскурсiю в музеї провiв науковець Петро Гандзюк. Вiн розповiв про iсторiю визвольної боротьби вiд Першої свiтової вiйни до 1939 року вiд iменi хорунжого Сiчових Стрiльцiв Миколи Саєвича (командував сотнею УСС – ред.).

У третiй залi про репресiї українцiв на початку 40-х рокiв розповiли вiд iменi жiнки, яка зазнала арешту i була розстрiляна представниками радянської влади. Її образ науковцi вiдтворили у вишиванцi.

У франківському Музеї визвольної боротьби провели костюмовані екскурсії 3

Костюмованi екскурсiї провели в рамках благодiйного проєкту «Нескоренi». Вiн передбачав ще iсторичну лекцiю про українську звитягу та показ фiльму «Позивний «Бандерас». Пiсля нього провели аукцiон. Один iз лотiв – вода з криницi, з якої свого часу пив воду Степан Бандера.

«Це вода зi Старого Угринова, де народився Бандера. Колодязь цей зберiгся. Ми набрали в нiй воду, щоб виставити її на аукцiонi пiд гаслом «Вода Бандерiвська – знижує кислотнiсть i пiднiмає нацiональну свiдомiсть», – додав Коретчук.

Нинi на територiї Музею визвольної боротьби iменi Степана Бандери вiдкрили фотозону, де можна примiряти однострої того часу, та оглянути зброю рiзних iсторичних перiодiв. Також тут можна придбати iсторичнi книжки, листiвки та сувенiри.

Фото: Iрина Дружук

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs