УПЦ М хоче повернути храм на Довженка у Франківську

Апеляційний суд зобов’язав поліцію відкрити кілька проваджень

21.08.2022 14:02   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

Ставленики московського патрiархату через суди намагаються повернути храм Рiздва Христового на вулицi Довженка у Франкiвську. Пiсля переходу парафiї вiд Московського патрiархату до ПЦУ представники московського патрiархату звернулися у полiцiю iз заявою про вiдкриття кримiнального провадження начебто через неправомiрну реєстрацiю нової редакцiї статуту релiгiйної громади собору Рiздва Христового.

Коли правоохоронцi не знайшли пiдстав для вiдкриття провадження, представники УПЦ (МП) звернулися до суду зi скаргою на полiцiю.

Iвано-Франкiвський мiський суд вiдмовив у задоволеннi цих скарг, обґрунтовуючи тим, що скаржник не надав належних доводiв, якi могли б свiдчили про вчинення кримiнальних правопорушень.

Втiм, Апеляцiйний суд Iвано-Франкiвської областi днями почав скасовувати ухвали Iвано-Франкiвського мiського суду i зобов’язав слiдчих Нацполiцiї внести до Єдиного реєстру досудових розслiдувань вiдомостi про кримiнальнi правопорушення за заявою представникiв московського патрiархату.

Так, 1 серпня, колегiя суддiв Апелцiйного суду (Олександр Васильєв, Богдан Кукурудз, Володимир Повзло) задовольнила скаргу Мирослава Мижiнського, тимчасово керуючого Iвано-Франкiвською єпархiєю УПЦ (МП), щодо вiдкриття кримiнального провадження за ст. 161 КК України (розпалювання релiгiйної ворожнечi).

Колегiя суддiв Апеляцiйного суду (Володимир Повзло, Богдан Гриновецький, Олександр Васильєв) 3 серпня задовольнила ще одну скаргу Мижiнського про внесення вiдомостей до ЄРДР та досудове розслiдування за ч. 1 та ч. 4 ст. 358, ст. 161, ст. 180 КК України. Суд зобов’язав полiцiю розслiдувати скаргу щодо пiдроблення протоколу парафiяльних зборiв i нової редакцiї статуту релiгiйної органiзацiї та незаконного захоплення церкви.

У серпнi апеляцiйний суд задовольнив аналогiчнi скарги ще двох представникiв московського патрiархату – Степана Циганюка та Вiталiя Чибiсова. Рiшення приймали суддi Кукурудз, Повзло, Васильєв.

Нагадаємо, у червнi громада церкви Рiздва Христового у Франкiвську перейшла вiд московського патрiархату до ПЦУ. Так Iвано-Франкiвська область стала першою в Українi, де не залишилося парафiй московського патрiархату.

Як писав КУРС, ранiше Iвано-Франкiвська мiська рада звернулася до парафiян московського патрiархату iз закликом єднатися з помiсною Православною церквою України.

Ставленики московського патріархату на Прикарпатті не лише скаржаться у поліцію та суди, а й зверталися до президента Володимира Зеленського – просили про захист.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs