Франківський драмтеатр покаже "Бій за Україну" на горі Піп Іван у День Незалежності

15.08.2022 18:12   Джерело: IfNews
Опубліковано : Франківський Новинар

На День Незалежностi України, 24 серпня, Iвано-Франкiвський нацiональний академiчний драматичний театр iменi Iвана Франка готується показати виставу «Бiй за Україну» на горi Пiп Iван.

Про це в Iвано-Франкiвську на пресконференцiї повiдомив генеральний директор – художнiй керiвник театру, народний артист України Ростислав Держипiльський, передає Укрiнформ.

«Плануємо вiдпрацювати (з виставою «Бiй за Україну», – ред.) 24 серпня на горi Пiп Iван бiля Обсерваторiї. Складна логiстика. Очевидно, туди ми не зможемо пiдняти увесь Нацiональний президентський оркестр. Можливо, це буде адаптована версiя з нашим оркестром. Тобто ми над цим працюємо. Думаю, ця наша амбiтна мета, цiль здiйсниться. Це для мене символiчно, як i для колективу. Думаю, це буде найвисокогiрнiша акцiя, меседж усiй Українi, Європi, усьому свiтовi, що ми є, що ми – найкраща у свiтi нацiя i готовi боротись, i боремось, i обов’язково переможемо», – зазначив Держипiльський.

Вiн зауважив, що сходження на вершину Карпат – це спiльний проєкт театру з Прикарпатським нацiональним унiверситетом. Прихильникам театру обiцяють з Пiп Iвана онлайн-трансляцiю постановки.

Також Держипiльський зауважив, що в новому театральному сезонi Франкiвський драмтеатр готується показати 8 прем’єрних вистав. Очiкують, що частина з них стане найкращим взiрцем української драматургiї.

«Тепер хочеться культивувати лише те, що є українське. Всi вистави росiйських авторiв, якi були в нашому репертуарi, ми списали. Їх немає. В нас є багато чудових зразкiв української i свiтової лiтератури, i ми працюємо, щоб наповнити наш репертуар», – додав Держипiльський.

У проєктi «Бiй за Україну» об’єднались Нацiональний президентський оркестр та Iвано-Франкiвський нацiональний академiчний драматичний театр iм. Iвана Франка, щоб пiдтримати нацiю та зiбрати кошти для ЗСУ. В театрi проєкт вважають одним iз проявiв боротьби на культурному фронтi.

«Бiй за Україну » поставив народний артист України, лауреат Нацiональної премiї України iм. Тараса Шевченка Ростислав Держипiльський.

Пiп Iван (також Пiп Iван Чорногiрський або Чорна Гора) – одна з найвищих вершин Українських Карпат висотою 2020.5 м.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews