Пліч-о-пліч: Громадський центр «Точка доступу» переїхав з Краматорська на Франківщину та допомагає переселенцям

13.08.2022 09:19   Джерело: IfNews
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Анастасія Прокопенко народилась у Докучаєвську, а до 2014 жила у Донецьку. З 2014-го року була вимушена переїхати до Краматорська, де стала громадською активісткою та виконавчою директоркою ГО «Точка доступу». З початком повномасштабної війни, у середині березня 22-го року була вимушена знову переїхати, цього разу – до Ворохти. Поселилася у квартирі місцевих, які прихистили. У Ворохті організувала потужний центр допомоги ВПО. Всеукраїнська інформаційна кампанія «Пліч-о-пліч» розповідає історію релокації громадського центру та його допомогу переселенцям. 

«Для мене війна почалася у 2014 році, тому що ми мешкали в Донецьку. І тоді ми були змушені дуже швидко і оперативно виїжджати, і виїхали до Краматорська. Там ми пробули 8 років, почали активно працювати, створили громадську організацію. У нас працював офіс, велика команда. 24 лютого 2022 року ми зрозуміли, що ми знову переживаємо новий етап, коли нам доведеться евакуюватися, ну і в березні, ми вже переїхали до Івано-Франківщини», - розказує Анастасія. . 

Громадський центр «Точка доступу» допомагає переселенцям з інтеграцією у приймаючі громади, консультаціями з юридичних питань, питань виплат, закривали потреби у гуманітарній допомозі. А для дітей центр організовує оригінальне дозвілля, зокрема походи в гори та бойовий гопак. 

«Ми змогли налагодити партнерство з місцевою владою, і нам надали приміщення, де нам на допомогу, якраз прийшли місцеві, які запропонували проводити різноманітні заходи. Окрему увагу ми приділили дітям, як переселенців, так і місцевих. Ми говорили дуже багато з батьками про те, що не вистачає фізичної активності. І нам на допомогу прийшли місцеві. Найближчим часом вони планують йти у наметовий табір у гори. І це така пригода для дітей, тому що багато хто з них не був ніколи у Карпатах. І така можливість зараз доступна. Діти дуже тому радіють. Ми розуміємо, що діти - це якраз той ключик і той шлях, коли і батьки можуть познайомитись, тому що діти швидше заводять нові знайомства. І ми для діток проводимо різні майстер-класи, активності, заходи. У нас був чудовий майстер-клас із квілінгу. Діти робили з паперу різні вироби. Тому, що під час того, коли діти щось роблять ручками, вони спілкуються і таким чином коло знайомств і соціальних зв'язків поновлюються», – зазначає пані Анастасія. 

Відео історії Анастасії Прокопенко: https://www.youtube.com/watch?v=v8RZKag1kko 

Соціальний проєкт «Пліч-о-пліч» розповідає історії про надзвичайних українців. Слідкувати за історіями героїв можна в Instagram та Facebook.

Пліч-о-пліч» — всеукраїнська кампанія про єдність українців й про те, що ми незламні, вільні та сміливі тоді, коли разом, яка реалізується за участі Рівненської, Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської, Закарпатської, Чернівецької, Волинської ОДА.

Проєкт USAID «Трансформація комунікацій» має на меті працювати в партнерстві з Урядом України, приватним сектором та громадянським суспільством задля підвищення стійкості демократії в Україні через інноваційні підходи, які залучають українців до обговорення демократичних перетворень та Європейської інтеграції країни.

Green Penguin – креативна агенція, яка комунікує про важливі державні та соціальні проєкти.

Контакти для коментарів, співпраці та створення спецпроєктів: 

Ольга Сиротюк olyasyrotiuk@gmail.com 380674397507 

Олександр Александров a.aleksandrov.pr@gmail.com 380503477953


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews