Прикарпатцям пояснили, як не стати жертвами змій

11.08.2022 12:58   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

Станом на 31 липня 2022 року в Українi зареєстрували 57 звернень по медичну допомогу, пов’язаною з ураженням змiїною отрутою.

Серед постраждалих 10 дiтей до 17 рокiв i 27 жiнок, передає Фiртка.

Звернення надходили зi Львiвської, Закарпатської, Iвано-Франкiвської, Запорiзької, Полтавської, Рiвненської, Хмельницької, Чернiвецької та Чернiгiвської областей.

Летальних випадкiв не зафiксували. 

Зокрема, за аналогiчний перiод 2021 року було зафiксовано 61 звернення через укуси змiй, серед постраждалих 21 дитина до 17 рокiв i 22 жiнки, а у 2020 роцi — 43 звернення, з них 10 вiд дiтей до 17 рокiв i 23 вiд жiнок.

Непоодинокi випадки укусiв змiй реєструються в Українi попри заборону вiдвiдування лiсiв, адже бойовi дiї охопили близько 600 тисяч гектарiв лiсових земель.

Нагадаємо, мiсцями проживання змiй є узлiсся, лiсовi галявини, лiсосмуги, порослi чагарником яри й балки, степовi схили з чагарниками. У сонячний день вони можуть вигрiватися на стежцi, на пнях.

Щороку жертвами отруйних змiй стають десятки людей — переважно через власну необачнiсть чи нерозважливiсть.

Змiї в нашiй країнi активнi з квiтня до жовтня, найбiльше шансiв зустрiти їх — у квiтнi–травнi, пiд час шлюбного перiоду. Другий пiк — восени, у вереснi.

Цьогорiч холодна весна та вiйськовi дiї внесли свої корективи. Проте, зараз, у лiтню гарячу пору змiї найбiльш активнi.

Мiсцями проживання змiй є узлiсся, лiсовi галявини, лiсосмуги, порослi чагарником яри й балки, степовi схили з чагарниками. У сонячний день вони можуть вигрiватися на стежцi, на пнях.

Вiдтак, рятувальники наголошують, що людям влiтку потрiбно бути особливо обережними. Адже при спецi плазуни стають малорухливими, через що збiльшується шанс наступити на них.

Окрiм того, в цей перiод люди частiше бувають на природi, а отже, зростає ймовiрнiсть отримати укус змiї. Та, якщо все ж таки уникнути укусу змiї не вдалось, панiкувати не варто.

Не руками, а цiпком: не торкайтеся невiдомих предметiв руками.

Натрапити на небезпечних плазунiв можна в лiсi, парку, в полi чи на сiножатi, а то й на власному подвiр’ї. Змiй багато в заболочених мiсцевостях, бiля зарослих озер i ставкiв, у горах та степах.

Цi тварини часто ховаються у старих пнях, копицях сiна, пiд каменями або стовбурами повалених дерев. Саме тому цих предметiв краще не торкатися руками, а користуватися цiпком.

Перевiряйте: не сiдайте, якщо не перевiрили мiсце.

Перед тим, як сiсти на траву, камiнь чи колоду, прошурхотiть чи постукайте в тому мiсцi палицею. Це вiдлякає змiю. Зазвичай вони тiкають вiд людей, почувши кроки, стукiт чи голоси та одразу ж ховаються або вiдповзають якомога далi. Однак у спеку їхня поведiнка може змiнюватися, тож убезпечте себе цiєю простою дiєю.

Не наближайтеся i не торкайтеся: змiї агресивнi у вiдповiдь.

У бiльшостi випадкiв змiї, якi мешкають в Українi, намагаються втекти, щойно помiчають людину; агресiю проявляють лише в разi небезпеки.

Гадюки активнi в денний час: як усi холоднокровнi, вони полюбляють грiтися на осоннi. Зазвичай люди зазнають укусiв, якщо випадково наступають, сiдають чи лягають на рептилiю.

Однак буває, що змiя стає об’єктом своєрiдного полювання з боку людини. Якщо ви побачили змiю, вiдiйдiть убiк без рiзких рухiв: безпечна вiдстань — 1,5–2 м. Не намагайтеся зловити чи вбити змiю — саме так i вiдбувається бiльшiсть укусiв.

 Одягайтеся вiдповiдно: пiдготуйтеся до походу.

Якщо вирушаєте до мiсцевостi, де потенцiйно можуть мешкати плазуни, надягайте одяг, що захистить вiд укусiв. Це мають бути довгi штани iз цупкої тканини, високi черевики. Штани треба заправити в черевики.

Найголовнiша допомога для постраждалого — медична, тому якнайшвидше доправте його до лiкарнi. Вже у медзакладi можуть прийняти рiшення ввести антитоксин, але через ризик побiчних явищ його призначають лише у важких випадках.

Якщо транспортування до лiкарнi займає багато часу, варто надати домедичну допомогу постраждалому:

  • забезпечте спокiй та мiнiмум рухiв;
  • давайте багато води;
  • мiсце укусу обробiть антисептиком;
  • знiмiть з ураженої кiнцiвки одяг, прикраси, взуття;
  • дайте постраждалому 1-2 таблетки лiкiв проти алергiї;
  • прикладiть до рани лiд, обмотаний тканиною;
  • у разi транспортування зафiксуйте уражену кiнцiвку;
  • не висмоктуйте отруту — це може спровокувати алергiчну реакцiю та набряк верхнiх дихальних шляхiв;
  • не накладайте джгут;
  • не припiкайте рану;
  • не можна вживати алкоголь.

Докладнiше — у брошурi про змiй України та правила безпечної поведiнки з ними.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka