На сцені Івано-Франківського драмтеатру очікують Мерилін Монро

Вереснева прем'єра

11.08.2022 12:33   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Iвано-Франкiвський нацiональний драмтеатр покаже виставу «У джазi тiльки дiвчата» – вiльну українську сценiчну фантазiю на тему кiнокомедiї Бiллi Вайлдера. Головну роль, Мерилiн Монро, зiграє акторка Ольга Комановська.

На вересень у театрi  вже запланована перша театральна прем’єра 84-го театрального сезону. Це  музична комедiя “У джазi тiльки дiвчата” на основi однiєї з найпопулярнiших у свiтi кiнокомедiй режисера Бiллi Вайлдера (у фiльмi 1959 року грали Мерилiн Монро, Тонi Кертiс, Джек Леммон). 

КУРС писав, що Франкiвський драмтеатр розпочне сезон “Боєм за Україну”

Режисер нової музичної постановки – Назарiй Панiв – до цього здiснив в Iвано-Франкiвському нацiонального театрi двi успiшнi експериментальнi вистави за класичними творами Франца Кафки та Iвана Франка. Теперiшнiй великий проєкт – дебют молодого режисера на великiй сценi  нацiонального театру у вiдповiдальному музичному жанрi, пише ДТ.

Режисер каже, що попередньо перечитав чимало розвiдок американських соцiологiв та психологiв, якi дiйшли висновку, що у перiоди великих депресiй та iнших соцiальних потрясiнь велике значення має комедiйний (музичний) жанр як спосiб масової соцiальної терапiї, i в Голлiвудi, зокрема саме у перiоди американських криз та депресiй, якраз i з’являлися великi музичнi, комедiйнi або костюмнi кiнохiти, що допомагали населенню у складнi часи отримати певний оптимiзм та добрий настрiй.

Режисер каже, що усвiдомлює вантаж вiдповiдальностi, який передбачає його теперiшнiй масштабний музичний театральний проєкт, адже, мабуть, нема на свiтi людини, яка б не бачила хоч раз у життi суперпопулярну американську кiнокомедiю з Мерилiн Монро у головнiй ролi. 

“Звiсно, у нас нема i не може бути нiяких намiрiв копiювати, або сканувати всесвiтньо вiдому кiнокомедiю, або ж “змагатися” з легендарним американським фiльмом, – каже Назарiй Панiв. – Наш жанровий пiдхiд у цiй новiй виставi передбачає, так би мовити, вiльну українську сценiчну фантазiю на тему кiнокомедiї Бiллi Вайлдера, або ж українську сценiчну гру на полi американського  кiномiфу. Останнiм часом, як вiдомо, сучасний європейський театр робить своїм новим трендом якраз напрямок переосмислення старих кiномiфiв”.

Назарiй Панiв вiдкрив таємницю: навiть головна героїня (в одному з акторських складiв майбутньої вистави) є не бiлявка, а прекрасна брюнетка – це актриса Ольга Комановська. Тобто нiяких однозначних стереотипiв щодо легендарної бiлявки Мерилiн Монро.

“Втiм, не виключаю, що привид Мерилiн Монро вiзуально може з’явитися у нашiй майбутнiй виставi “У джазi тiльки дiвчата” як iронiчна сценiчна кiноцитата або як унiверсальний мем, що вiдомий усьому свiту. Як це подати i як це реалiзувати сценiчно, наразi i думаємо спiльно з художницею нашої вистави Анастасiєю Баторiй. До речi, мало хто знає, що в американському фiльмi “Дехто любить гарячiше, Some Like it Hot” (згодом до цiєї кiнокомедii приклеїлася назва “У джазi тiльки дiвчата”) знiмався i вiдомий американський актор українського походження Майк Мазуркi (Михайло Юлiанович Мазуркевич). Вiн народився на Тернопiльщинi, а з 1941 року почав активно знiматися у Голлiвудi та грати там завдяки своїй виразнiй характернiй зовнiшностi переважно “поганих хлопцiв”, кримiнальних авторитетiв, мафiозi та гангстерiв. Одного з таких героїв у фiльмi Бiллi Вайлдера якраз i зiграв наш українець. Гадаю, це також цiкавий факт у мiфологiї довкола проєкту “У джазi тiльки дiвчата”, – додає режисер.

У виставi захiдних франкiвцiв передбачається два акторськi склади.

У головних ролях: Ольга Комановська, Iрина Бенюк (Дана Ковальчик або “Цукерочка”), Iван Блiндар, Юрiй Хвостенко (Жозефiна), Юрiй Вихованець, Андрiй Мельник (Дафна). Режисер зiзнається, що однiєю з “виробничих” проблем нової  постановки про дiвчат у джазi є процес переконання талановитих гуцульських акторiв, аби вони зголили свої розкiшнi вуса та бороди, адже, як не крути, а файним легiням доведеться грати норовливих американських дiвчат у джазовому оркестрi. 

Прем’єра “У джазi тiльки дiвчата” попередньо очiкується в Iвано- Франкiаську у вереснi 2022 року. 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs