Чому продаж пального на Прикарпатті зріс у два рази і що буде з цінами

19.05.2022 15:31   Джерело: IfNews
Опубліковано : Франківський Новинар

Усі основні мережі АЗС, що працюють на Прикарпатті, підтверджують: продаж пального – бензину та дизпалива – цього року зріс в області у два рази. Цьому є об’єктивне пояснення, сказав на нараді з очільниками РДА та головами громад області Сергій Подошва, директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Івано-Франківської обласної державної адміністрації, повідомляє ПІК.

Сергій Подошва, зокрема, зазначив, що у показниках споживання бензину та дизельного палива враховані такі фактори:

  • використання пального підрозділами Збройних Сил України;
  • наявність на території області значної кількості тимчасово переселених українців;
  • ажіотажний попит на пальне серед населення в очікуванні зростання роздрібних цін.

Зрозуміло, що всі ці фактори обумовлені війною. Саме її наслідки спровокували й зростання цін на пальне.

Ворог знищив в Україні потужний Кременчуцький нафтопереробний завод та практично усі бази зберігання пального. Держава перейшла на його постачання із країн ЄС.

Проте, з одного боку, наразі можливості європейських країн не задовільняють наших потреб в принципі. А з другого, ще не налагоджена логістика постачання.

Таким чином, в Івано-Франківській області до останнього часу пальним повністю були забезпечені військові, рятувальники, поліція, підприємства критичної інфраструктури, медицина.

Весь бізнес, включаючи систему ритейлу, гуртові бази, продуктові магазини, пасажирський транспорт, мали серйозні цінові проблеми з пальним. Транспорт цих споживачів, відверто кажучи, заправляли не за тими цінами, що висвітлювались на табло, а за вищими.

“Наразі Кабмін повідомив про те, що буде тимчасово скасоване державне регулювання цін на бензин та дизпаливо, зокрема, як запобіжник формування неймовірних черг на АЗС. Це означає, що ціни зростуть для всіх. Але, на мою думку, як тільки вдасться відрегулювати логістику постачання пального із-за кордону, а оператори зможуть наситити ринок необхідним ресурсом, ціни підуть у зворотному напрямку”, – зазначив Сергій Подошва.

До слова, Польща зі своїх запасів надішле в Україну 25 тис. тонн бензину, щоб збалансувати ринок пального. Про це заявила міністр економіки України Юлія Свириденко. За її словами, Україна почне отримувати ці ресурси з початку наступного тижня.

Свириденко нагадала, що до війни 97% палива в Україну постачалося з Росії та Білорусі. Сьогодні ці напрямки закриті.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews