Історія киянки, яка переїхала на Івано-Франківщину (Фото)

10.05.2022 15:25   Джерело: IfNews
Опубліковано : Франківський Новинар

Олена Шклярська переїхала з Києва на Прикарпаття на початку квітня. Жінці важко було ховатися в укритті, адже у неї — проблеми з кульшовими суглобами. Олена здебільшого пересувається на інвалідному візку. Як людині з інвалідністю евакуюватися та про бар’єри, з якими стикнулася, киянка розповіла Суспільному.

24 лютого жінка ніяк не могла заснути. Пригадує, як почула перші вибухи. Згодом від бомбардувань навіть здригався будинок, однак спускатися в укриття для неї — тривалий процес і не завжди доступний через відсутність пандусів, пригадує Олена.

Люди з інвалідністю в умовах війни. Історія киянки, яка переїхала на Івано-Франківщину. олена шклярська, прикарпаття, евакуація, інвалідний візок, інвалідністьФото: Оленка Шклярська
Один раз Олена Шклярська переховувалася в метро

“Загалом декілька разів спускалися у підвал, але в нашому домі він непристосований. А в бомбосховищі, там казали, що протяги. Люди ще ходили у метро, але доїхати до нього теж важко, там — по сходинках. Щоб на візку – не з’їдеш. Треба когось просити, або щоб мене зносили”, — каже Олена Шклярська.

Люди з інвалідністю в умовах війни. Історія киянки, яка переїхала на Івано-Франківщину. олена шклярська, прикарпаття, евакуація, інвалідний візок, інвалідністьФото: Олена Шклярська
Київ, 27 лютого 2022 року

Бомбардування Києва продовжувалися, тому жінка планувала виїхати з міста та шукала способи для евакуації.

“Неможливо було дотелефонуватися у соцслужби: чи зайнято, чи ніхто слухавку не брав. Кілька спроб було, і я зрозуміла, що перевантажені. Люди писали, що самі їхали на вокзал. Там очікували (поїзд — ред.) декілька годин, а бувало, що й більше”, — розповідає киянка.

Люди з інвалідністю в умовах війни. Історія киянки, яка переїхала на Івано-Франківщину. олена шклярська, прикарпаття, евакуація, інвалідний візок, інвалідністьФото: Суспільне Карпати
Олена Шклярська

Через електронний сервіс Олена знайшла тимчасову домівку в одному з хостелів у Чорткові на Тернопільщині. Проте там жінці було важко підійматися у номер, не було пандусів і поручнів. Згодом вдалося переїхати у хостел у Заболотові Івано-Франківської області.

“Доводиться на другий поверх підійматися, але тут — дуже зручні перила, вони застелені. Приємно триматися. Я потихенько сходжу і тоді прошу, щоб хтось візок заніс”, — говорить Олена Шклярська.

Люди з інвалідністю в умовах війни. Історія киянки, яка переїхала на Івано-Франківщину. олена шклярська, прикарпаття, евакуація, інвалідний візок, інвалідністьФото: Суспільне Карпати

З її слів, для евакуації потрібен чіткий маршрут, щоб люди з інвалідністю змогли скористатися вбиральнею чи засобами гігієни. Також потрібно переконатися у справності візка.

“Взагалі людина, яка щось таке пережила, яка сиділа чи у підвалі, чи у коридорі, у неї можуть заклякти ті суглоби, навіть по собі бачу, що пішло погіршення. Тому це також варто враховувати, — каже Олена Шклярська. — Також в дорозі потрібні відповідні застосунки. До речі, зараз дуже зручні вбиральні на заправках, у торгових центрах”.

Люди з інвалідністю в умовах війни. Історія киянки, яка переїхала на Івано-Франківщину. олена шклярська, прикарпаття, евакуація, інвалідний візок, інвалідністьФото: Суспільне Карпати

У Заболотові, розповідає жінка, вона також обмежена в русі. Є один-два магазини, в які може зайти самотужки. Здебільшого, щоб прогулятися чи потрапити у супермаркет, їй потрібна чиясь допомога, бо часом візок може застрягти.

“Люди, які мають інвалідність, усамітнені у своїх проблемах. У хатах, квартирах сидять, вони практично ні з ким не спілкуються. Наприклад, щоб кудись піти, я завжди питаю людей, чи буде там ліфт або чи є пандус для в’їзду у будинок. І часто їх немає”, — розповідає жінка.

Люди з інвалідністю в умовах війни. Історія киянки, яка переїхала на Івано-Франківщину. олена шклярська, прикарпаття, евакуація, інвалідний візок, інвалідністьФото: Суспільне Карпати

Олена каже, через військові дії збільшиться кількість людей з інвалідністю. Тому зруйновані війною міста потрібно відбудовувати з врахуванням потреб цих людей.

Олена Шклярська зареєструвалася, щоб отримати статус внутрішньо переселеної особи та грошову допомогу через застосунок “Дія”. Люди, які отримали такий статус і подали заяву на отримання грошової допомоги від держави до 30 квітня, можуть отримати 2 000 грн на дорослого та 3 000 грн — на дитину чи людину з інвалідністю.

В Івано-Франківській області наразі перебуває 3 875 внутрішньо переміщених людей з інвалідністю, розповіла виконувачка обов’язків директора департаменту соціальної політики обласної військової адміністрації Уляна Миронюк.

“Літніх людей та з інвалідністю, які звертаються до нас, ми поселяємо в геріатричні пансіонати. Якщо вони потребують медичної допомоги, направляємо їх у відповідні установи. Дуже велику роль у цьому відіграють благодійники та волонтери”, — каже Уляна Миронюк.

Для поселення людина з інвалідністю може звернутися у координаційний штаб, який працює в Івано-Франківську, та повідомити про потребу відповідного догляду. Цю інформацію передають в департамент соціального захисту обласної військової адміністрації.

Люди з інвалідністю в умовах війни. Історія киянки, яка переїхала на Івано-Франківщину. олена шклярська, прикарпаття, евакуація, інвалідний візок, інвалідність


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews