На добу залишила самих удома: прикарпатка хоче повернути опіку над 4 дітьми

16.02.2022 09:18   Джерело: IfNews
Опубліковано : Франківський Новинар

Четверо дітей, яких мати на добу залишила самих без нагляду, наразі перебувають у Надвірнянському дитячому будинку.

Пише Голос-Інфо з посиланням на Суспільне.

У березні відбудеться засідання комісії з питань захисту прав дитини, на якому обговорять подальшу долю дітей, каже Ірина Рохман, бо їхня матір написала заяву з проханням повернути їх додому.

“Ми могли б діток влаштувати до патронатних вихователів. Але зараз у нашій громаді немає жодної патронатної сім’ї, куди можна віддати на виховання більш як двох дітей. А тут — четверо. Найменшій дівчинці — чотири місяці, а найстаршому хлопчику — шість років. Ми працюємо так, щоб дітей не розділяти, щоб усі рідні братики та сестрички залишалися разом. Тому ми влаштували їх у Надвірнянський будинок дитини”, — пояснює начальниця служби у справах дітей Івано-Франківської міської ради Ірина Рохман.

Нагадаємо, взимку 2021 року діти вже були на вихованні у патронатних сім’ях. Тоді малюків було ще троє. Ірина Рохман розповідає, що працівники соцслужб надали жінці необхідну допомогу та сподівалися, що вона виправиться.

“Ця жінка зловживала алкоголем. Зараз вона пройшла певну медичну процедуру і принесла висновок від лікаря про те, що найближчим часом і, сподіваємося, у майбутньому, вона вже не буде випивати. Тому мама діток вже написала заяву про повернення їх у сім’ю. Ми дали їй місяць на те, щоб виправитися. Це — недовго, адже вона вже не вперше перебуває у нас на обліку”, — говорить Ірина Рохман.

Жінку уже позбавили батьківських прав щодо двох старших дітей. Зараз вони живуть не в Івано-Франківську, ними опікується бабуся.

“Враховуючи те, що така неприємна ситуація вже була, ми зобов’язані працювати так, щоб побачити, чи повертати мамі дітей, чи подавати позов до суду на позбавлення її батьківських прав. Повернути жінці дітей ми зможемо лише тоді, коли побачимо, що вона виявлятиме материнський інстинкт. Адже вона нам у поясненнях писала про те, що ходила на роботу у нічну зміну, а дітей залишала на знайому. Але мама має зрозуміти, що на першому місці — діти, особливо у період, коли вони є дуже маленькими. Тим більше вона — одинока мама, батька біля них немає”, — зазначає Ірина Рохман.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews