Зловмисники, які влаштували бійку зі стріляниною у Коломиї, відбулись штрафами

28.01.2022 20:09   Джерело: Версії
Опубліковано : Франківський Новинар

Коломийський міськрайонний суд виніс вирок трьом чоловікам, які влаштували стрілянину у м.Коломиї.

5 вересня 2018 року близько 15:30 обвинувачений з двома спільниками за попередньою змовою прибули на автомобілі до будинку у м.Коломиї, пишуть Версії з посиланням на Галичину.

«З метою самоутвердитись в очах своїх товаришів та перехожих громадян, підійшли до двох потерпілих, які знаходилися біля вказаного будинку, та, поводячись агресивно, безпідставно, з хуліганських спонукань стали наносити їм удари руками та ногами по різних частинах тіла, спричинивши потерпілому фізичний біль, а другому потерпілому – легкі тілесні ушкодження, які спричинили короткочасний розлад здоров`я», – йдеться у вироку суду.

Після цього обвинувачений застосував зброю, з метою відлякування собаки, який почав агресивно бігти в напрямку обвинувачених, і якого нацькували на них потерпілі, здійснив декілька пострілів в повітря з пістолета, яким користувався на підставі передбаченого законом дозволу. Оскільки собака на вказані сигнали не реагував, то обвинувачений дістав із салону автомобіля рушницю, схожу на помпову, якою також користувався на підставі передбаченого законом дозволу, здійснив декілька пострілів у напрямку собаки. При цьому він влучив у потерпілих, спричинивши їм тілесні ушкодження, в тому числі тяжкі. Інші обвинувачені, покинули місце події.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав частково, пояснивши, що зазначеною зброєю він користувався на підставі передбаченого законом дозволу та застосував її виключно для захисту від собаки. Отже, він спеціально заздалегідь не заготовляв це знаряддя для вчинення хуліганських дій, і не мав умислу спричинити потерпілим тілесні ушкодження, а спричинив їх виключно під час захисту шляхом пострілів у собаку, яка була бійцівської породи.

За даними слідчого експеримента, обвинувачений стріляв у собаку доки той не впав.

Обвинувачений визнав свою вину у вчиненні хуліганських дій щодо потерпілих групою осіб з іншими обвинуваченими, а також у спричиненні потерпілим тілесних ушкоджень з необережності. При призначенні покарання просить врахувати, що потерпілі не мають до нього жодних претензій, оскільки завдана ним шкода їм добровільно відшкодована, він має на утриманні малолітню дитину. Тому цей обвинувачений просить призначити йому покарання, не пов`язане з позбавленням волі.

Допитані в судовому засіданні обвинувачені свою вину у вчиненні інкримінованого їм злочину, передбаченого ч.2 ст.296 КК України, визнали повністю, у вчиненому щиро розкаюються, оскільки завдана ними шкода потерпілим добровільно відшкодована, та просять суворо не карати. При цьому вони зазначили, що були очевидцями як обвинувачений здійснював постріли в повітря, після чого – стріляв з рушниці, яку дістав із салону свого автомобіля, в собаку бійцівської породи, який агресивно біг до обвинувачених.

Потерпілі зазначили про те, що обвинувачений не стріляв у них, а він здійснив декілька пострілів у собаку з метою самозахисту. В цих заявах потерпілі також зазначили, що не мають жодних претензій до обвинувачених та просять не призначати їм покарання у виді позбавлення волі.

За таких обставин вчинені обвинуваченим діяння слід розглядати не як умисні, а як необережні заподіяння тяжких тілесних ушкоджень потерпілим в процесі захисту від нападу собаки бійцівської породи.

«Суд дійшов висновку, що при призначенні обвинуваченим покарання, враховуючи наявність кількох обставин, які його пом`якшують та істотно знижують ступінь тяжкості вчинених злочинів, з урахуванням особи винних слід застосувати положення ч.1 ст.69 КК України та призначити обвинуваченим покарання більш м`якого виду, не передбаченого санкціями відповідних статей, а саме у виді штрафу, оскільки це, на переконання суду, буде необхідним і достатнім для виправлення обвинувачених та попередження нових злочинів», – йдеться у вироку суду.

Суд визнав стрільця винним і призначив остаточне покрання у вигляді штрафу розміром 34 тис. гривень. Двох його спільників оштрафували на 17 тис. гривень кожного.

Вирок виніс суддя Олександр Калинюк за участю прокурора Книгиницького І.В.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Версії