На Івано-Франківщині оштрафували лікаря-хабарника

11.12.2021 18:05   Джерело: versii.if.ua
Опубліковано : Франківський Новинар

Івано-Франківський міський суд виніс вирок лікарю Галицької ЦРЛ, який одержав неправомірну вигоду для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, пише Галичина.

Працівник «Івано-Франківськцемента» в квітні 2017 отримав травму на виробництві у вигляді переломів таза, стегнової та гомілкової кісток. Після проходження лікування, у грудні 2017 року висновком Івано-Франківської обласної медико-соціальної експертної комісії (далі – МСЕК) йому встановлено інвалідність 3 групи терміном на один рік. У зв`язку із закінченням терміну дії висновку МСЕК, чоловік звернувся до КЗ Галицької ЦРЛ для лікарського обстеження, а саме до лікаря травматолога-ортопеда хірургічного відділення.

 

Під час однієї з розмов лікар повідомив про те, що в разі необхідності позитивного висновку комісії МСЕК на встановлення інвалідності 3 групи, останній може до нього звертатися у будь-який час і він особисто посприяє у вирішенні даного питання, оскільки у нього є знайомі у МСЕК, так як тривалий час працює у медичній сфері.

В подальшому, чоловік вирішив звернутися до лікаря з проханням допомогти в належному МСЕК та позивному вирішенні даного питання.

24 січня 2019 року вони зустрілись в Івано-Франківську біля однієї з медичних клінік, де потерпілий передав лікарю хабар у розмірі 500 доларів. Отримані грошові кошти в сумі 500 доларів США поклав до кишені своєї куртки. Після цього був затриманий правоохоронцями.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений свою вину в інкримінованому злочині не визнав. За його словами, всі документи були у нього, бо як лікар мав заповнити відповідну форму документації. Потім потерпілий неодноразово приходив до нього і пропонував гроші за допомогу в продовженні групи інвалідності – спершу 200 доларів США, потім – 300, зрештою – 500. Погодився на суму в 500 доларів США, які мав отримати для себе, діяв з власних корисливих мотивів, нікому кошти передавати не мав. Всі документи у потерпілого були, жодних підстав для відмови у продовженні групи інвалідності не було. За його словами, він розумів, що отримував кошти за вплив на МСЕК для продовження групи інвалідності, однак обманув потерпілого, оскільки наміру ні на кого впливати не мав, а кошти планував залишити собі. Вчинив звичайне шахрайство, а не корупційний злочин, а тому просив виправдати його за вказаним обвинуваченням.

 

Потерпілий повідомив, що лікар, який в подальшому оформляв йому лікарняний листок і роз`яснював про порядок встановлення групи інвалідності, вказавши при цьому, що за встановлення групи інвалідності треба заплатити 500 доларів. Лікар не повідомляв, чи то для нього кошти, чи має комусь передати. Після того, як лікар озвучив суму, то вирішив звернутися до правоохоронних органів – територіального підрозділу СБУ в Галичі.«Незважаючи на невизнання вини обвинуваченим, винуватість лікаря у вчиненні інкримінованого злочину підтверджується показаннями свідків, протоколами слідчих та процесуальних дій, висновками експертиз, іншими документами та речовими доказами, оглянутими безпосередньо у судовому засіданні, які суд вважає належними та допустимими доказами», – йдеться у вироку суду.

Суд визнав лікаря винним та призначив йому покарання – штраф в розмірі 1500 (однієї тисячі п`ятисот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що в грошовому виразі становить 25500 (двадцять п`ять тисяч п`ятсот) гривень.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: versii.if.ua