Більше, ніж макіяж: як івано-франківський салон краси допомагає онкохворим жінкам

29.11.2021 19:35   Джерело: rubryka.com
Опубліковано : Франківський Новинар

Уже доведено, що зовнішній вигляд впливає на психологічний стан людини. В Івано-Франківську онкохворим жінкам дарують віру в себе і надію просто у перукарському кріслі.

Дехто вважає, що під час боротьби з хворобою не до думок про красу. Особливо коли ця хвороба — рак. Але в одній з івано-франківських перукарень так не думають. Більше року в салоні краси "Diva" роблять стрижки, фарбування, перманентний макіяж, манікюр та педикюр онкохворим жінкам. Так працівниці салону хочуть підтримати своїх клієнток і допомогти їм пережити важкі часи. Причому — абсолютно безкоштовно.

У чому проблема?

Люди, які страждають від онкології, втрачають все своє волосся після проходження хіміотерапії. Це дуже складний момент, який часто не дає людині заново прийняти себе, завдає психологічного дискомфорту і тим самим ускладнює реабілітацію.

Більше, ніж макіяж: як івано-франківський салон краси допомагає онкохворим жінкам

Одного разу власниця салону "Diva" Надія Остапенко випадково почула розмову клієнтки, хворої на рак, з однією з майстринь: жінка по-дружньому ділилася перебігом хвороби, розповідала про свої почуття, труднощі і сподівання.

"В той момент, — розповідає пані Надія, — я зрозуміла, як я зможу допомогти таким жінкам. Адже лікування дуже дороге, навіть важко уявити, скільки сил і ресурсів витрачають жінки на те, щоб одужати і залишитися живими. У таких випадках візит до перукарні – це не лише про моду. Жінкам зі страшним діагнозом надзвичайно важливо бачити себе у дзеркалі не просто красивою, а й відчувати впевненість у тому, що все буде добре, таким, яким воно було до хвороби. Мені дуже хотілося підняти настрій цим жінкам, підтримати їх і хоча б трішечки покращити їхнє життя".

Яке рішення?

З того часу всі послуги у салоні краси на вулиці Симоненка, 24-б, надаються онкохворим жінкам безкоштовно. Оголошення про цю безстрокову акцію Надія Остапенко розмістила на сторінках "Diva" в соціальних мережах. Інші працівниці салону з ентузіазмом підтримали власницю закладу, хоча вона була готова оплачувати роботу колежанок з власної кишені. 

Більше, ніж макіяж: як івано-франківський салон краси допомагає онкохворим жінкамДо і після. Фото з архіву Надії Остапенко

Сама Надія Остапенко — майстриня з перманентного макіяжу. Ця послуга користується найбільшим попитом у онкохворих жінок, але у  "Diva" приходять і стригтися, і за красивими манікюром і педікюром. Спочатку люди телефонували в салон з недовірою — тим, хто щодня стикається з "безкоштовною" медициною, важко було повірити в альтруїзм фахівчинь з краси. Але тепер кожного тижня у перукарні планують безоплатні послуги для людей, що змагаються за своє життя з підступною і виснажливою хворобою. Тільки на татуажі брів "Diva" допомагає заощадити онкохворим жінкам близько 1600 грн.

Як це працює?

Більше, ніж макіяж: як івано-франківський салон краси допомагає онкохворим жінкамНадія Остапенко за роботою

За весь час роботи з онкохворими, Надія Остапенко напрацювала свою методу. Так, наприклад, для татуажу брів вона використовує більш теплі тони, бо на шкірі онкохворої жінки пігменти мають схильність тьмяніти більше, ніж зазвичай. Тримається такий макіяж близько року. Всі корекції й інші процедури — теж за рахунок закладу.

Кожна відвідувачка виходить з салону з гарним настроєм, деякі продовжують спілкуватися з майстринями і в подальшому розповідають у вайбер про свої новини, діляться позитивними моментами і планами на життя. "Оці посмішки, оці сльози радості і те, що просто жінки йдуть з салону красивими, щасливими, слова про те, що "в мене є нарешті брови", доглянуті нігті або красива зачіска, – це і є, напевно, найбільша плата за нашу роботу, яку ми можемо отримати", – каже Надія Остапенко.

Є у цього починання і обмеження. Досвідчений майстер навіть у звичайних клієнток завжди поцікавиться, чи є в них гострі чи хронічні захворювання. Тільки за відсутності них він візьметься за роботу. У випадку з онкологією доводиться бути вдвічі обережним, адже при цій хворобі низка косметологічних процедур заборонена як під час лікування, так і під час ремісії, коли симптоми хвороби практично зникають. Є процедури, яких слід уникати тільки під час проходження терапії. Саме тому Надія Остапенко ще на стадії запису просить у клієнток не тільки документи, що підтверджують діагноз, а й довідку від лікаря, про те, що перманентний макіяж не стане причиною для погіршення ситуації.

А їм точно вдалося?

За рік у салоні отримали різні послуги більше 50 жінок. Надія Остапенко ділиться: якби не такий задум, вона б і не знала, скільки жінок Івано-Франківська живуть і  борються з раком і потребують всебічної підтримки. У кожної з жінок, що пришли за оголошенням до "Diva", своя особлива історія, складна і зворушлива. Майстриня згадує, що під час розповідей перших онкохворих клієнток їй доводилося працювати зі сльозами на очах. 

Христині 35, у неї двоє маленьких діточок. Вона пройшла вже п'ять курсів хіміотерапії. На перманентний татуаж брів прийшла заради дітей: "Мої дочки, — каже пані Христина, — мають бачити маму красивою щодня!". Таким чином жінка хоче захистити дітей від зайвого стресу: мама не хвора, мама — красива. Христині належить пройти ще один курс хімії, після чого вона сподівається, що волосся почне відростати і тоді жінка обов'язково завітає до "Diva" вже не за бровами, а за сучасною стрижкою.

 

Стаємо сильнішими разом

Допомогти людям знайти необхідний для боротьби з хворобою психологічний комфорт — тенденція, яка вже давно існує серед майстрів б'юті-індустрії в усьому світі. До прикладу, у Канаді з 2011 року існує ціла спільнота художників Henna Heals, які допомагають жінкам, що втратили волосся після хіміотерапії, повернути впевненість у собі за допомогою розпису хною. В Україні такі проекти лише набирають обертів. І на жаль, як свідчить статистика захворювань, вони потрібні практично в кожному куточку нашої країни.

Більше, ніж макіяж: як івано-франківський салон краси допомагає онкохворим жінкам

"Ми вважаємо, — кажуть у івано-франківському салоні краси, — що цей досвід вчить всіх нас тому, що треба радіти кожному моменту, любити і цінувати життя і ніколи не зневірятися. У всіх цих жінок є чому повчитися. Їхня ситуація — то неабияка мотивація, щоб радіти кожному дню і мати сили рухатися далі, незважаючи на жодні негаразди". 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: rubryka.com