У франківській колонії в'язнів тримають в нелюдських умовах

27.10.2021 21:10   Джерело: IfNews
Опубліковано : Франківський Новинар

Працівники Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини спільно з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Івано-Франківській області здійснили моніторинговий візит до Державної установи «Івано-Франківська установа виконання покарань» (№12) та медичної частини №12 філії ДУ «Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України» у Чернівецькій, Івано-Франківській, Закарпатській та Тернопільській областях, з метою перевірки додержання прав засуджених та осіб, узятих під варту.

Члени моніторингової групи ознайомились з умовами утримання в’язнів, службовою та медичною документацією, провели вибіркове  опитування утримуваних осіб. Члени моніторингової групи відзначили, що більшість наданих рекомендацій щодо усунення виявлених недоліків під час попереднього візиту у 2020 році виконано, йдеться на сайті Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Попри обмежене фінансування, в установі проведено масштабну роботу щодо приведення умов тримання в’язнів у відповідність до вимог національного законодавства, зокрема частково проведено ремонти в приміщеннях збірного відділення, прогулянкових двориках, проводяться ремонтні роботи з облаштування камер, де утримуються особи та харчоблоку.

Проте під час візиту виявлено порушення вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій у сфері поводження з в’язнями.

Більшість відвіданих камер установи потребують проведення поточного ремонту, не забезпечені належним штучним освітленням. В окремих камерах стіни вологі та вкриті грибком, а санвузли перебувають у неналежному технічному стані.

Під час моніторингового візиту виявлено порушення права в’язнів на приватність. Так, в окремих камерах ліжка розташовані впритул одне до одного, що не забезпечує особистого простору утримуваним.

Також виявлено недоліки у роботі медичної частини , що призводять до порушення права в’язнів на охорону здоров’я та належну медичну допомогу. Зокрема первинний та профілактичний огляд проводиться не в повному обсязі, через відсутність в штаті медичної частини лікаря-психіатра та лікаря-гінеколога. Через відсутність флюорографічного обладнання, в'язням не проводяться необхідні обстеження. Майже в усіх приміщеннях медичної частини відсутнє проточне гаряче водопостачання.

За результатами моніторингових візитів до установ відповідним органам влади будуть спрямовані звіти із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням рекомендацій щодо їх усунення.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews