У Франківську оголосили надзвичайну ситуацію через можливий зрив опалювального сезону

11.10.2021 21:05   Джерело: IfNews
Опубліковано : Франківський Новинар

У Франківську відбулося позачергове засідання комісії ТЕБ і НС щодо критичної ситуації, яка склалася з відсутністю постачання природнього газу для з для бюджетних установ в осінньо-зимовий період.

За словами міського голови Руслана Марцінківа не зважаючи, що був підписаний меморандум між президентом, прем'єр-міністром та органами місцевого самоврядування про пільгову ціну газу на опалювальний період для бюджетних установ, "пільгового" газу вони так і не отримали, інформує Бліц-Інфо.

"Тому сьогодні ми розглядаємо питання про загрозу надзвичайної ситуації техногенного характеру пов'язану з відсутністю постачання газу для опалення бюджетних установ. Ситуація може призвести до порушення функціонування органів місцевого самоврядування, закладів освіти, культури, соціальної сфери, та закладів охорони здоров'я, що в умовах пандемії Covid є неприпустимим",- каже мер. 

Як повідомила очільниця департаменту охорони здоров'я Марія Бойко, в закладах охорони здоров'я сьогодні температура 18-19о тоді, як має бути 22-23о.

"В наших лікарнях укладені угоди за ціною газу 7,85 грн. Загальна кількість газу, яка нам потрібна на опалення - 25 тисяч кубів. За цією ціною виходило 250 тисяч гривень. Якщо ж ціна газу буде 30 грн, як планують, то вийде 750 тисяч гривень. Тобто це додатково 500 тисяч гривень. В нас цих грошей немає і потрібна допомога міського бюджету",- каже Марія Бойко.

Своєю чергою головний освітянин Франківська Ігор Максимчук зауважив, якщо ситуацію з газопостачанням не врегулюють, то доведеться приймати організаційні рішення. Імовірно директор департаменту освіти мав на увазі дистанційне навчання.

"У Франківській громаді газом опалюються 11 шкіл, 10 садків і 5 закладів позашкільної освіти. До кінця року нам потрібно 253 655 м3 газу. Якщо брати ціну у меморандумі, то нам додатково буде потрібно 4 312 тис грн. Якщо брати ціну, яку нам пропонують на ринку, то треба 7 609 тисяч грн. Це колосальна цифра для міського бюджету. Ми не готові до такої ситуації",- каже Максимчук. 

Водночас, як повідомив в т.в. о. директора державного міського підприємства "Теплокомуненерго" Микола Тимченко, підприємство завершує підготовку до початку опалювального сезону. 

"Наразі офіційного підтвердження ціни на газ немає. Це суттєво впливає на підготовку тарифу. Цього тижня будемо їхати в НАК і відстоювати свою позицію. Оскільки середньодобова температура з 8 числа була 9о, 9 жовтня - 6о,  10 жовтня 3о, ми звернулися до Івано-Франківськгазу з проханням відкрити вентилі. Але зважаючи на той борг, який ми маємо на сьогодні, а це 22 мільйони - діалог важкий",- каже Тимченко.

Заступник міського голови Олександр Левицький наголосив, щоб в компанії звернули більшу увагу на альтернативні способи опалення, адже в нас є котельні на твердому паливі. 

Тож за результатами засідання комісія прийняла рішення визнати ситуацію, яка склалася в зв'язку з постачання природного газу для бюджетних установ на осінньо-зимовий період та подальшу загрозу життю і здоров'ю громади, нанесення значних матеріальних збитків  - надзвичайною ситуацією.

Керівникам бюджетних організацій Івано-Франківська наказано вжити заходів щодо заключення угод на постачання газу по пільговій ціні. Забезпечити економне і раціональне використання енергоресурсів. Не допускати випадків використання природного газу понад мінімально необхідні норми.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews