У Франківську 14 багатоквартирних будинків цієї зими можуть залишитися без централізованого опалення

05.10.2021 20:29   Джерело: IfNews
Опубліковано : Франківський Новинар

В Івано-Франківську 14 багатоквартирних будинків цієї зими можуть залишитися без централізованого опалення. Про це під час оперативної наради у міського голови повідомив директор "Управляючої компанії "Комфортний дім" Василь Скиданчук. З його слів, причиною є аварійний стан внутрішньобудинкових мереж.

Один із будинків, який може залишитися взимку без опалення, розташований на вулиці Незалежності, 81.

Мешканець будинку Олексій Кураєв розповідає, що люди планують перейти на індивідуальне опалення, однак зараз грошей у всіх не вистачає. Чоловік каже, сподівається, що представники міської влади не відключать централізоване опалення у будинку.

"Мені важко уявити, що опалення від'єднають. Це означає, що люди будуть змушені перейти на електричне опалення. А мережі у нас старі, вони не витримають. Відповідно може горіти будинок. А ідея, щоб нас хтось якимось дивом перевів за літній сезон на індивідуальне газове опалення, — це абсолютно нереально. Влада мала б це усвідомити", — каже Олексій Кураєв.

Чоловік розповідає, що проблеми з опаленням у будинку — через аварійні труби на горищі. Замінити тепломережі дорого. Зробити це за власні гроші мешканці не в змозі, а в "Комфортному домі", за словами Олексія Кураєва, рекомендують переходити на індивідуальне опалення. Квартира чоловіка розташована під горищем. За його словами, впродовж останніх десяти років зі стелі регулярно тече вода.

Ще одна мешканка будинку Лариса Сидоренко каже, що через аварійні труби на горищі цієї зими її квартиру затопило чотири рази за тиждень. Тепер жінка змушена робити ремонт.

Також Лариса Сидоренко розповідає, що у сезон за опалення платить приблизно 3 тис. грн, однак у квартирі холодно. Тому хотіла б з часом перейти на індивідуальне опалення.

"Перейти на індивідуальне опалення зараз — це матеріально нереально", — каже Лариса Сидоренко.

За словами Василь Скиданчука, через аварійний стан мереж цієї зими без опалення залишаться 14 багатоквартирних будинків. Василь Скиданчук каже, жителі цих будинків відмовилися від співфінансування.

"Більшість аварійних розгалужень — на горищах та у підвалах. Щодо будинку на вулиці Незалежності, 81 там було затоплення, були суди. Судові справи по затопленню тих квартир тривають. Там ще й перекриття дерев’яне, ліпнина – це все обвалюється під час затоплень. Дуже складна ситуація. Люди рішення не приймають", – каже Василь Скиданчук.

Адвокат Іван Цебрій повідомив Суспільному, що таке відключення споживачів від централізованого опалення є незаконним. Підтвердженням цього, за словами адвоката, є наказ Міністерства регіонального розвитку "Про затвердження порядку відключення споживачів від централізованого опалення та постачання гарячої води".

"Тут мова йде про добровільне відключення споживачів. Тобто законодавцю навіть не приходила така думка, що може бути відключений будинок примусово. Насамперед таке відключення має здійснюватися у міжопалювальний період і не пізніше, ніж 1 жовтня. По-друге, напередодні холодів примусове відключення будинку просто неможливе, тому що це буде щось неймовірне і скандальне. Думаю, що місцева влада таким чином хоче здійснити тиск, аби примусити споживачів перейти на індивідуальне опалення", – каже Іван Цебрій.

Також, за словами адвоката, якщо людям все ж відключатимуть централізоване опалення, їм потрібно буде звернутися зі скаргою до Кабміну.

В Івано-Франківську планують розпочати опалювальний сезон з 18 жовтня. Як повідомив заступник міського голови Руслан Гайда, міські підприємства технічно готові до його старту.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews