Падіння літака під Коломиєю могло бути не випадковим

31.07.2021 10:01   Джерело: Depo.Прикарпаття
Опубліковано : Франківський Новинар

Падіння легкого літака в селі Шепарівці на Прикарпатті, яке сталось 28 липня та забрало життя чотирьох людей – льотчика та трьох пасажирів, могло бути невипадковим. Так вважають друзі загиблого пілота Ігоря Табанюка та ті, хто його добре знав як льотчика-професіонала.

Джерела Depo.Прикарпаття серед знайомих пілота ще в день трагедії висловили сумнів у тому, що смертельна аварія була випадковою. За словами друзів загиблого, він був надто досвідченим, аби довести ситуацію в небі до безвихідної, тим більше з пасажирами на борту, тож це міг бути і злий умисел – навмисне втручання в роботу літака. Серед можливих підстав згадувався конфлікт через землю, на якій розкинувся аеродром, та спроби "віджати" його у Табанюка. Начебто проти нього виступила впливова в місті персона, яка налаштувала депутатів проти передачі землі Табанюку.

Табанюк орендував злітну смугу в Коломиї 11 років тому, за власний кошт відновив ангари, інші необхідні приміщення та доглядав за комплексом, фактично вберігши летовище від знищення. Конфлікт виник – або вийшов на поверхню – коли Табанюк звернувся до місцевих депутатів з проханням передати його громадській організації "Прикарпатська дитячо-юнацька спортивна асоціація малої авіації" в оренду 0,78 га території під ангарами та приміщеннями аеродрому. 

Згадки  можна знайти і у відкритих джерелах. В березні нинішнього року сюжет на цю тему робив місцевий канал НТК. В сюжеті згадується, що після звернення Табанюка до депутатів в місцевих соцмережах була піднята хвиля, мовляв, летовище хочуть приватизувати. В кадрі присутні як Табанюк, так і його опоненти в особі голови ГО "Авіаційний клуб "Небесний центр" Андрій Блінов та його адвоката Володимира Атаманюка. Зокрема, Блінов заявляє, що його не пускають до його ангарів та літаків, розміщених на території летовиська, та звинувачує Табанюка у захопленні комплексу та перетворенні аеродрому на сімейний бізнес. Він же наполягає, що територія має бути доступна для всіх і лишатись в комунальній власності міста. Зветає увагу, що представники міськради в сюжеті також повторюють тезу про "комунальну власність" і "спільне управління".

Табанюк та його представниця, адвокатка Інна Колесник пояснюють недопуск третіх осіб питаннями безпеки польотів, необхідністю дотримуватись прохідного режиму та відмовою опонентів підписувати необхідні угоди з відповідальним за це експлуатантом комплексу – ГО Табанюка. Спротив депутатів вони вважають навмисним і не випадковим.

Додамо, що днем раніше Табанюк оприлюднив відкрите звернення. "Вкладено немало власних коштів, Коломию знають не тільки в Україні, а й за кордоном. Зараз з'явились треті особи, які ставлять палки в колеса, і постало питання, бути аеродрому чи не бути", – казав він, закликаючи депутатів проголосувати за передачу йому землі в оренду.

Додамо, що телеведучий Дмитро Комаров, який товаришував з загиблим, ще в день трагедії написав пост у фейсбуці, де серед інших можливих причиин трагедії назвав втручання третьої особи. "Є відео падіння. Штопор. Можу припустити, що це: 1) відмова керування, техніки; 2) непритомність, напад; 3) втручання в керування пасажиром. Ігор, будучи при тямі, швидкість втратити не міг. Виключено. Чимало пілотів так припускають", – написав Комаров. Згодом сумніви у випадковості катастрофи висловили як досвідчені пілоти, так і прості користувачі соцмереж.

Пост Дмитра Комарова про смерть Ігоря Табанюка

Нагадаємо, у середу, 28 липня, у селі Шепарівці поблизу Коломиї на Прикарпатті на приватний будинок впав легкомоторний спортивний літак WT-10 Advantic чеського виробництва. Падіння сталося о 13:40, у результаті будинок зазнав серйозних ушкоджень і загорівся. Згодом стало відомо, що керував літако досвідчений і відомий в Україні та за її межами Ігор Табанюк. Крім нього на борту було троє пасажирів – студентів-хасидів, громадян США. Всі вони загинули.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Depo.Прикарпаття